• Šta je micelarna voda i kako funkcioniše

  Micelarna voda, proizvod koji se nalazi kupatilskim ormarićima širom sveta, obično se koristi za uklanjanje šminke. To je veoma efikasno sredstvo za čišćenje lica i mnoge žene se zaklinju u nju kao deo redovne rutine nege kože. Šta kaže nauka: zašto micelarna voda tako dobro uklanja šminku i kremu za sunčanje.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Šta je micelarna voda i kako funkcioniše
  Foto: Pixabay

  Šta su micele?

  Ulje i voda se uglavnom ne mešaju, zbog čega vam sigurno ne uspeva da uklonite šminku i kremu za sunčanje (koje obe sadrže ulja) samo običnom vodom.

  Ali proizvodi micelarne vode sadrže nešto što se zove micele – klastere molekula koji su veoma efikasni u uklanjanju masnih supstanci. Da bismo razumeli zašto, prvo moramo da znamo dva hemijska pojma: hidrofilni i hidrofobni.

  Hidrofilna supstanca „voli“ vodu i lako se meša s njom. So i šećer su najbolji primeri.

  Hidrofobna supstanca „mrzi“ vodu i uglavnom odbija da se meša s njom. Primeri uključuju ulje i vosak.

  Hidrofilni materijali će se rado mešati sa drugim hidrofilnim materijalima. Isto važi i za hidrofobne supstance. Ali ako pokušate da kombinujete hidrofilne i hidrofobne materijale, oni se neće mešati.

  Kako nastaju micele? Sve je u vezi sa surfaktantima

  Micele u micelarnoj vodi formiraju posebni molekuli poznati kao surfaktanti.

  Surfaktant označava površinski aktivni agens. Ovi molekuli su pogledali svoju hidrofilnu i hidrofobnu braću i rekli – zašto ne i jedni i drugi? Obično se sastoje od dva kraja: glavne grupe koja je hidrofilna i repa koja je hidrofoban.

  Kada se u vodu doda mala količina surfaktanta, dva kraja molekula imaju konkurentne interese. Hidrofilna glava želi da bude u vodi, ali hidrofobni rep ne podnosi vodu.

  Dodajte dovoljno surfaktanta i na kraju ćemo proći kritičnu koncentraciju micela i surfaktanti će se sami sastaviti u klastere od približno 20 do 100 molekula surfaktanta.

  Sve hidrofilne glave će biti usmerene ka spolja, dok će hidrofobni repovi ostati „skriveni“ u centru. Ovi klasteri su miceli.

  Ove micele imaju hidrofilnu spoljašnjost, što znači da su veoma srećne što ostaju pomešane u vodi. Međutim, u centru ostaje hidrofobni džep koji je veoma dobar u privlačenju ulja.

  Ovo je veoma zgodno i pomaže da se objasni zašto će vam dodavanje nekog deterdženta (surfaktanta) u vodu omogućiti da operete masnu šerpu. Surfaktant prvo pomaže podizanju ulja, a zatim ulje može da ostane pomešano u vodi, pronalazeći novi dom u hidrofobnom centru micele.

  Micelarna voda u akciji

  Surfaktanti su u deterdžentu za pranje sudova, gelu za tuširanje, šamponu, pasti za zube, pa čak i mnogim namirnicama. U svim ovim slučajevima, oni su tu da pomognu vodi u interakciji sa prljavštinom i uljima, a to važi i za micelarnu vodu.

  Kada nanesete malo micelarne vode na pamučnu blaznicu, javlja se još jedna zgodna interakcija. Vlažni pamuk je hidrofilan (voli vodu). Shodno tome, neke od micela će se rasplesti, a hidrofilne glave će biti privučene vlažnom pamučnom podlogom.

  Sada će sa površine viriti sloj hidrofobnih grupa sa repa micele. Ovi hidrofobni repovi jedva čekaju da zbrišu šminku, kremu za sunčanje, ulja, prljavštinu, masnoću i druge zagađivače na vašem licu.

  Dok prevlačite pamučni jastučić preko kože, ovi zagađivači se vezuju za hidrofobne repove i uklanjaju se sa kože.

  Neki zagađivači će se takođe naći inkapsulirani u hidrofobnim centrima micela.

  U svakom slučaju, ostaje čistija površina.

  Zašto ne skidamo šminku deterdžentom za sudove

  Tehnički, to bi funkcionisalo jer deterdžent sadrži mnogo surfakata koji formiraju micele.

  Ali oni bi verovatno izazvali veliku iritaciju kože i očiju, a takođe bi oštetili i isušili našu kožu, što sigurno ne želimo.

  Surfaktanti u micelarnoj vodi odabrani su tako da budu blagi i da ih dobro podnosi koža većine ljudi. Ali micelarna voda nije jedini proizvod za negu kože koji sadrži micele. Postoje mnogi drugi proizvodi za čišćenje lica koji takođe odlično koriste molekule surfaktanta i takođe deluju veoma dobro.

  Ipak, ni micelarna voda nije savršena. Mada je efikasan u uklanjanju širokog spektra zagađivača, gusta ili teška šminka se možda neće lako skinuti samo sa micelarnom vodom (možda ćete morati da uradite dodatno čišćenje).

  Na pojedinim proizvodima stoji da posle čišćenja njihovom micelarnom vodom ostaje „nula ostataka“, iako je lako ustanoviti da to nije tačno, ali to se odnosi samo na vidljive ostatke.

  Mnogi proizvodi takođe navode da nije potrebno ispiranje. Surfaktanti će ostati na vašoj koži nakon upotrebe proizvoda i kod mnogih ljudi ne izazivaju iritaciju. Ako vam je koža iritirana nakon upotrebe micelarne vode, možda je bolje da se umijete posle upotrebe ili prekinite da je koristite.

  I kao što je slučaj sa većinom kozmetičkih proizvoda, trebalo bi je prvo isprobati na malom delu kože pre nego što je iskoristite na celom licu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Prestupne godine – šta bi bilo da ih nema

  Učili smo da je Zemlji potrebno 365 dana da napravi pun krug, ali to putovanje traje oko 365 i još četvrt dana. Prestupne godine postoje i pomažu da se kalendar od 12 meseci uskladi sa kretanjem […]