• Šta se zapravo događa ako kliknete na opciju „Nisam robot“

  Verovatno vam se već dogodilo da ste pre onlajn kupovine karte, kreiranja naloga na društvenoj mreži ili prijave na web stranicu naišli na izbor: „Nisam robot“ koji ste morali da potvrdite ako želite da nastavite.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Šta se zapravo događa ako kliknete na opciju „Nisam robot“
  Foto: Pixabay

  Većina to radi bez puno razmišljanja i uopšte se ne pita kako računar zapravo zna da je na opciju zapravo kliknuo čovek, a ne neki program. U stvarnosti, kompjuters to ne zna, ali donosi zaključke na osnovu nekoliko činilaca.

  Šta dopuštate Guglu?

  Test “Nisam robot” pripada sistemu koji se zove CAPTCHA. To su testovi ili izazovi koji određuju da li je korisnik čovek. Izraz je skovala 2003. godine grupa američkih kompjuterskih naučnika koji su se bavili zaštitom računara od hakovanja na internetu. To je skraćenica za “Potpuno automatizirani javni Turingov test za razlikovanje računara i ljudi”.

  CAPTCHA su dizajnirane tako da ih ljudi mogu ispuniti ili odgovoriti na njih, dok većina robota ili programa to ne može. Najpoznatiji CAPTCHA testovi su oni s iskrivljenim rečima ili slovima i brojevima, kao i oni sa grupom fotografija, među kojima morate odabrati sve one koje pokazuju npr. “auto”, “semafore”, “pešačke prelaze”.

  “Ja nisam robot” je jedan od novijih CAPTCHA testova, ali radi malo drugačije od gore navedenih. Reč je o Guglovom proizvodu koji koristi naprednu Google tehnologiju, piše portal Medium.

  Mogli biste reći da klikom na opciju da niste robot dopuštate algoritmu da pregleda vašu istoriju pregledavanja i način na koji pomičete miš po stranici. Ali ne brinite.

  Takođe, ako ste prethodno pogledali bilo koju stranicu sa sadržajem za odrasle, algoritam to nikome neće dati. Takođe se neće setiti vaše lozinke ako ste, recimo, pre nekog vremena posetili web stranicu svoje banke. Gledaće samo uzorak vaših poseta stranicama i pokrete miša, što bi trebalo biti dovoljno “ljudsko” da vas pusti.

  Roboti i programi za sobom ostavljaju karakterističan obrazac koji se razlikuje od ljudskog.

  Što ako Google i dalje sumnja?

  Međutim, moguće je da se i vi ponašate poput robota. Na primer, ako prebrzo kliknete na link ili pokušate da posetite istu web stranicu nekoliko puta u kratkim intervalima. Ako se Guglov algoritam i dalje ne uveri u vašu ljudskost nakon što kliknete potvrdni okvir da niste robot, CAPTCHA će vam se prikazati kao dodatna sigurnosna mera. Ovo je već spomenuta verzija s rečima ili slikama.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Šta su žuti, narandžasti ili crveni meteoalarm

  Vremenske nepogode prate nas cele ove nedelje. Češće nego ranije raspitujemo se o tome da li su meteorolozi aktivirali crveni meteo-alarm. Šta bi još trebalo da znamo kada nevreme počene, sem […]

  Koliko ime koje nosimo utiče na naš život

  Svako ime ima svoje značenje i simboliku, neka mogu da odrede i naš životni put. Šta određuje izbor ličnog imena i kako se pojedinac u svome životu nosi sa značenjem svoga […]