• Zašto je Mars već desetak dana nevidljiv

  Crvena planeta nestala je sa Zemljinog vidokruga i biće nevidljiva do decembra.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zašto je Mars već desetak dana nevidljiv
  Foto: Pixabay

  Fenomen „nevidljivi Mars“ se dešava zahvaljujući solarnoj konjunkciji: periodu tokom kojeg Sunce zaklanja Mars i Zemlju jedno od drugog. To se dešava u proseku na svakih 25 meseci, a ove godine, traje od početka novembra do početka decembra. „Deluju kao plesači sa dve strane ogromne vatre, dve planete su tokom tog plesa privremeno nevidljive jedna drugoj“, objasnili su u Nasi.

  Zemlja i Mars dožive fenomen konjunkcije svake dve godine, a portal space.com piše da su dve planete u proseku udaljene 225 miliona kilometara – ali tokom solarne konjunkcije, bivaju razdvojene na udaljenosti od oko 380 miliona kilometara.

  Solarna konjunkcija utiče i na rad stručnjaka Nase koji su zaduženi za komuniciranje i slanje signala svemirskim letelicama na Marsu

  „Nemoguće je predvideti koje informacije mogu biti izgubljene zbog smetnji usled naelektrisanih čestica sa Sunca, a ta izgubljena informacija bi potencijalno mogla da ugrozi funkcionisanje svemirskog broda. Zato, pre solarne konjukcije, inženjeri šalju uputstva za dve nedelje i čekaju“, saopšteno je iz Nase.

  Moratorijum 2023. na komandovanje svemirskim brodovima na Marsu traje do 25. novembra, dodaju iz Nase.

  Ali naučnici su naglasili da to ne znači da su misije na Marsu dobile slobodne dane.

  „Naši celi timovi misije proveli su mesece pripremajući liste obaveza za sve naše svemirske letelice na Marsu“, rekao je Roj Glejden, menadžer mreže Mars Relay Network iz Nase.

  Tokom perioda konjunkcije je teško, a nekada i nemoguće razmenjivati informacije, kako među Marsovim orbiterima, tako i rovera na površini i zemaljskih stanica, jer solarna korona, ili ređe – disk Sunca, ometaju radio-komunikaciju.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Policijski psi – specijalni agenti na četiri noge

  Inteligencija pasa, njihova dobrota, privrženost, ljubopitljivost i niz drugih epiteta koji ih krase, ne samo da čine svet boljim, već i sigurnijim mestom za život. Daju sve ne tražeći ništa zauzvrat, tu su uz svog vlasnika, bez obzira na to da li su kućni, lovački ili pak službeni.

  Kada je prodaja automobila na kilogram najbolja opcija?

  Prodaja automobila je često proces koji zahteva pažnju, planiranje i donošenje važnih odluka. Kada je reč o prodaji automobila na kilogram, važno je razumeti šta ovaj koncept zapravo podrazumeva i kada može biti najbolja opcija za vas. U ovom tekstu, istražićemo prodaju automobila na kilogram u dubljem kontekstu, nudeći korisne savete i smernice za one koji razmatraju ovu opciju.