• Zašto se kaže „Došla mu žuta minuta“? Zašto baš žuta, a ne neke druge boje?

  Znamo svi vrlo dobro onaj osećaj kad nam “prekipi”, pa ne znamo gde bismo pre “suknuli vatru”. Izgubimo živce, počnemo da psujemo, bes sipamo svuda oko sebe… a naši bližnji kažu: “Pusti, došla joj/mu žuta minuta”. Kako obično ta burna eksplozija traje kratko, otud ova šezdesetosekundna oznaka, ali – zašto je taj strašni minut BAŠ žute boje?

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zašto se kaže „Došla mu žuta minuta“? Zašto baš žuta, a ne neke druge boje?
  Foto: Pixabay

  Žuta je boja Sunca, zlata, maslačaka, banana, limunova… Mnogi bi rekli – boja koja asocira na lepo. Međutim, mnogi stručanjci vide je potpuno drugačije.

  Psiholozi na primer, žutu smatraju neprijatnom bojom. Smatra se da je najstimulativnija te predstavlja simbol ljubomore, prevare, pa i kukavičluka.

  Rečnik SANU piše da je žuto “boja raspadanja”, a tu su i ostale negativne konotacije – žutica, boja žuči, žuta štampa, žuti karton u fudbalu… U Vukovom “Rječniku” zabeležen je i pojam “žut posao” za posao koji nije dobar.

  Tako je žuta boja dobila negativan publicitet i momenat gubljenja kontrole nad samim sobom dobio je naziv “žuta minuta”.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Da li znate zašto se kaže “Kaži dragička”?

  Koliko puta ste do sada čuli “Kaži dragička”? Naravno – prva asocijacija i jeste da ćete čuti neku lepu vesti ili da će vas neko obradovati, ali da li znate zašto se to tako kaže?