• Alarmantan porast zaraženih malim boginjama u Evropi i regionu, kakva je situacija u Srbiji

  Svetska zdravstvena organizacija upozorava da je u Evropi veliki porast slučajeva zaraze malim boginjama – gotovo 45 puta više slučajeva nego 2022. godine. I u regionu je alarmantno – u Rumuniji je zabeleženo oko 3.000 slučajeva, a zaraženih ima i u Sarajevu i Tuzli u BiH. Direktorka Instituta „Batut“ prof. dr Verica Jovanović rekla je za RTS da u Srbiji nema registrovanih slučajeva morbila, ali je apelovala na roditelje da vakcinišu svoju decu pravovremeno.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Alarmantan porast zaraženih malim boginjama u Evropi i regionu, kakva je situacija u Srbiji
  Foto: Pixabay

  Direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ prof. dr Verica Jovanović rekla je za RTS da su slučajevi malih boginja registrovani u okruženju.

  „U Rumuniji je prošle godine registrovano negde oko 3.000 slučajeva, tako da je taj porast broja sa kliničkom manifestacijom morbila na teritoriji Rumunije u stvari dokaz da je obuhvat vakcinacijom protiv malih boginja u toj zemlji pao“, rekla je profesorka Jovanović.

  Istakla je da u Srbiji nema registrovanih slučajeva morbila i da nema razloga za zabrinutost, ali ima za odgovornost.

  „Još jednom ovom prilikom apelujemo na roditelje da vakcinišu svoju decu pravovremeno, jer dok se registruju slučajevi morbila u našem regionu i s obzirom na to da su putovanja česta i migracije česte, dolazimo u situaciju da budemo u kontaktu sa nevakcinisanom decom i upravo je ta vrsta nepostojanja zaštite često rizik za svu decu koja nisu pravovremeno vakcinisana“, navela je Jovanovićeva.

  Podsetila je da su u Srbiji poslednji put morbili registrovani u aprilu prošle godine i da je tokom cele 2023. godine zabeleženo 50 slučajeva u Srbiji, od čega u Smederevu 43.

  Profesorka Jovanović je istakla da su slučajevi malih boginja u BiH registrovani na području Kantona Sarajevo i u Tuzli i napomenula da je reč o zaraznoj bolesti koja se najbrže širi.

  „Glavna poruka ovog trenutka je – ne odlagati vakcinaciju, vakcinisati pravovremeno decu. I samo da ponovimo, dete sa 12 meseci života stiče pravo da primi prvu dozu zaštite MMR vakcine kojom će biti zaštićeno od malih boginja. Drugu dozu primiće pre polaska u školu“, rekla je Verica Jovanović.

  Dodala je da je za kolektivni imunitet potrebno da bude vakcinisano 95 odsto dece, a da je trenutno u Srbiji protiv morbila vakcinisan 81 procenat dece, a da obuhvat bude veći uoči polaska u školu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Pad broja obolelih od gripa i prehlade

  Broj obolelih od oboljenja sličnih gripu ove nedelje je u odnosu na prethodnu pao za 12 odsto, saopštio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović […]

  Sve više alergija zbog toplog vremena

  Toplije vreme u februaru i ranije cvetanje drveća doveli su ove godine do rane sezone alergija, dok broj ljudi koji imaju probleme sa ovim oboljenjima stalno raste, rekli su alergolozi Mirjana […]