• Alergije na polen javile se tri nedelje ranije: Koja je glavna razlika između prehlade, virusne infekcije i alergijske reakcije?

  Alergijske reakcije na polen ove godine poranile su dve, tri nedelje, a simptomi koji su razlog javljanja lekarima su curenje iz nosa, alergijski rinitis, kašljucanje i kašalj, peckanje u očima, grlu, ali i drugi.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Alergije na polen javile se tri nedelje ranije: Koja je glavna razlika između prehlade, virusne infekcije i alergijske reakcije?
  Foto: Pixabay

  Kako za Danas kaže Tatjana Radosavljević, pulmolog / pneumoftiziolog, prvi pacijenti alergični na polen, a koji su imali problema u vezi sa respiratornim organima, počeli su da dolaze na pregled pre dve, tri nedelje.

  „Poranilo je proleće, toplo je vreme, vegetacija je, takođe, poranila, a čestice polena već su u vazduhu. Cveta pojedino drveće, ali i trave. Osobe koje znaju da su alergične, ali i pojedine koje dosad nisu imale alergiju na polen počele su da osećaju tegobe. Od simptoma se javljaju suzenje učiju, peckanje u očima, kijanje, zapušen nos, kašalj. Pojedini imaju svrab ušiju, peckanje u grlu, a kod osoba koje boluju od alergijske astme, mogu da se jave klasični astmatični napadi, odnosno gušenje“, priča za Danas Radosavljević.

  Pacijenti da koriste terapiju

  Prema njenim rečima, pacijenti koji znaju da imaju alergije, verovatno su već počeli da koriste lekove, antihistaminike i takozvane inhalacione pumpice za nos i pluća.

  „Problem je što se nikada ne zna kako će ko da reaguje na polen. Jedne godine mogu da budu određeni simptomi, dok druge sasvim različiti od tih. Alergijska reakcija je nepredvidiva. Svi koji imaju alergije na polen već znaju da mogu njegovu koncentraciju da prate na specijalizovanim sajtovima, ali i na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine“, objašnjava ona.

  Dodaje da na pregled uveliko dolaze pacijenti koji imaju respiratorne probleme, a razlika između virusne i bakterijske infekcije od alergije jeste u pojavi povišene telesne temperature.

  Temperatura

  „Ljudi koji su alergični na polen nemaju temperaturu, zamor. U laboratorisjkim analizama iz krvi povišen im je parametar koji se zove imunoglobulin E, ali i broj eozinofilnih limfocita, dok su drugačiji rezultati kod pacijenata koji imaju respiratornu infekciju – povišen CRP, ali i broj krvnih ćelija“, objašnjava Radosalvljević.

  Ona kaže da u ovom periodu nema gastrointestinalnih tegoba koje se javljaju kod osoba alergičnih na polen ambrozije.

  Tuširanje obavezno

  „Savet svima je da bez posete lekaru ne uzimaju terapiju na svoju ruku, ali i da se ponašaju tako da umanje dejstvo polena. Ukoliko odlaze u prirodu, po povratku kući da presvuku odeću koju su nosili i odmah se istuširaju, uključujući i pranje kose“, podvukla je Radosavljević.

  Istovremeno, na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, na primer, za Pančevo stoji da je visoka koncentracija polena breze u vazduhu sa tendecijom povećanja u narednoj nedelji, ali i vrbe. I to za oba dana vikenda.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Budućnost medicine: Da li će roboti zameniti hirurge

  Minimalna invazivna hirurgija je zlatni standard hirurgije, kažu lekari, a njena budućnost je robotska hirurgija. Više od 500 stručnjaka iz celog sveta okupili su se u Nišu na drugom kongresu […]