• Batut objavio savete pred Božićni post

    Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ objavio je danas, povodom početka Božićnog posta, da on donosi značajnu promenu u načinu ishrane i da treba voditi računa o unosu proteina i kalcijuma, s obzirom da u ishrani nisu zastupljeni meso, mleko i mlečni proizvodi.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Batut objavio savete pred Božićni post
    Foto: Pixabay

    Posna hrana, spremljena na vodi ili na malo ulja, lakše se vari od masne, začinjene hrane, ali mnogi zbog takvog načina pripreme hrane i izbora namirnica, nemaju nakon obroka osećaj sitosti.

    Tada se vrlo često povećava unos hleba, testenine, džema, koštunjavog i suvog voća, pa post može da se završi i sa nekoliko kilograma viška. Da bi se to izbeglo, obroci moraju biti redovni, umereni i raznovrsni, preporučuje Institut.

    Umesto da se dan započne slatkim, posnim pecivom ili hlebom sa džemom, savetuje se obrok od ovsenih, ražanih ili speltinih pahuljica, kašu od dvozrne pšenica – polbe, ovsenog griza, prosa, uz dodatak badema, voća i cimeta.

    U zimskom periodu dostupno je raznovrsno voće i povrće koje u postu, sa žitaricama i ribom, čini osnovu ishrane, pa jabuke, mandarine, pomorandže, sa visokim sadržajem vlakana i vitamina C, uz manju količinu orašastih plodova, mogu da se jedu kao užina u toku dana.

    Povrće se može grilovati ili ispeći u rerni sa malo maslinovog ulja i začinima ili napraviti salatu i uz ribu ili crni hleb dobija se ručak ili užina.

    U salate ili pahuljice se mogu dodati semenke bundeve, koje zbog svog sadržaja vitamina, minerala, vlakana i antioksidanasa, imaju značajnu hranljivu vrednost.

    Preporučuju se i kelj, spanać, blitva, karfiol, zelena i kupus salata, salate od celera, cvekle, šargarepe, koje uz malo maslinovog ulja mogu biti izbor za laganu večeru.

    Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ savetuje da se dva do tri puta nedeljno jede riba, mahunarke poput pasulja, sočiva i leblebija, u kombinaciji sa žitaricama.

    Izvor kalcijuma su susam, kao odatak salatama ili pahuljicama, tunjevina, losos, ovsene pahuljice, kao i popularna biljna mleka od kojih su mnoga obogaćena kalcijumom i vitaminima, ali treba voditi računa o šećerima koje sadrže, navodi Institut.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zdravlje

    Batut objavio savete pred Božićni post

    Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je danas, povodom početka Božićnog posta, da on donosi značajnu promenu u načinu ishrane i da treba voditi računa o unosu […]

    Da li je aflatoksin koji pijemo u mleku opasan

    Granica dozvoljenog nivoa aflatoksina u mleku neće, kao što je ranije bilo najavljeno, 1. decembra biti spuštena sa 0,25 na evropski nivo od 0,05 mikrograma po kilogramu i prema odluci Vlade […]

    Osam najopasnijih bakterija otpornih na antibiotike

    Milioni ljudi u svetu umiru usled direktnih bakterijskih infekcija, naročito kada bakterije razviju otpornost na antibiotike koje koristimo za njihovo lečenje. Upravo ta otpornost na lekove čini […]