• Batut: Potvrđeno prisustvo virusa gripa tipa A (H1)

  Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” je 23. novembra obavešten od Nacionalne referentne laboratorije za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak” o potvrđenom slučaju infekcije virusom gripa tipa A (H1), na teritoriji Kolubarskog okruga, u sezoni nadzora 2023/2024.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Batut: Potvrđeno prisustvo virusa gripa tipa A (H1)
  Foto: Pixabay

  U biološkom materijalu (brisu ždrela i nosa), koji je dostavljen od strane Zavoda za javno zdravlje Valjevo, molekularnom tehnikom (Real–time PCR), potvrđeno je prisustvo virusa gripa tipa A (H1).

  Batut navodi da je virus gripa potvrđen kod pacijentkinje starosti 29 godina, sa teritorije Kolubarskog okruga, koja se leči u kućnim uslovima.

  Prethodno je, 9. novembra ove godine, potvrđen prvi slučaj infekcije virusom gripa tipa A (H3) na teritoriji Republike Srbije (AP Vojvodine).

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Budućnost medicine: Da li će roboti zameniti hirurge

  Minimalna invazivna hirurgija je zlatni standard hirurgije, kažu lekari, a njena budućnost je robotska hirurgija. Više od 500 stručnjaka iz celog sveta okupili su se u Nišu na drugom kongresu […]

  Do 2045. godine jedna od devet osoba imaće dijabetes

  U Srbiji zvanično 773.000 ljudi boluje od dijabetesa, u Beogradu je 2020. godine registrovano 80.082 osobe, dok procenat nedijagnostikovanih slučajeva iznosi 39,3 odsto, pokazuje poslednje […]