• Batut: U Srbiji svake godine od karcinoma oboli više od 370 dece

  Svake godine u Srbiji se registruje u proseku više od 370 dece sa nekom vrstom maligniteta, uzrasta do 19 godina, a gotovo dve trećine novoobolele dece je uzrasta do 15 godina, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ povodom Svetskog dana dece obolele od karcinoma, 15. februara.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Batut: U Srbiji svake godine od karcinoma oboli više od 370 dece
  Foto: Pixabay

  U Srbiji karcinom kod dece i adolescenata čini između 0,8 i jedan odsto svih novoobolelih osoba od malignih bolesti.

  Četiri grupe bolesti, uključujući leukemije, tumore mozga, tumore koštano-zglobnog sistema i limfome, čine najčešće maligne bolesti u detinjstvu. Te četiri grupe čine više od dve trećine – 71,2 odsto svih maligniteta u detinjstvu.

  U proseku svake godine 44 dece starosti do 19 godina izgubi bitku sa tom bolešću.

  Najčešći uzrok umiranja od karcinoma u detinjstvu su tumor mozga, leukemija, tumor koštano-zglobnog sistema i limfomi.

  Manje od dve trećine umrle dece od karcinoma bilo je u uzrastu do 15 godina, a najčešći razlog smrtnog ishoda od karcinoma u tom uzrastu činili su tumori mozga i leukemije – 49,5 odsto.

  U strukturi umiranja kod dece uzrasta od 15 do 19 godina najčešći uzrok smrti od kancera su tumori koštano-zglobnog sistema i leukemije.

  U skladu s preporukama Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodnog udruženja za borbu protiv karcinoma kod dece, u kontinuitetu se sprovode brojne kampanje koje imaju za cilj pokretanje šire društvene zajednice, kroz akcije usmerene na ranu dijagnostiku, kao i na odgovarajući medicinski tretman i lečenje, te na bolju dostupnost terapije.

  Sve to će omogućiti da se udvostruče stope izlečenja i spasi milion dečjih života tokom sledećih deset godina, naveo je Institut za javno zdravlje.

  U cilju zaštite i unapređenja zdravlja jedne od najosetljivijih populacionih grupa, Institut za javno zdravlje Srbije aktivno je uključen u obeležavanje tog važnog datuma iz Kalendara javnog zdravlja, navedeno je u saopštenju.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Budućnost medicine: Da li će roboti zameniti hirurge

  Minimalna invazivna hirurgija je zlatni standard hirurgije, kažu lekari, a njena budućnost je robotska hirurgija. Više od 500 stručnjaka iz celog sveta okupili su se u Nišu na drugom kongresu […]

  Do 2045. godine jedna od devet osoba imaće dijabetes

  U Srbiji zvanično 773.000 ljudi boluje od dijabetesa, u Beogradu je 2020. godine registrovano 80.082 osobe, dok procenat nedijagnostikovanih slučajeva iznosi 39,3 odsto, pokazuje poslednje […]