• Bol nikako ne treba trpeti, a ne treba ni piti lekove na svoju ruku – šta kad zabole glava, kuk, kičma…

  Svaki peti Evropljanin trpi određeni bol, a više od 30 odsto građana trpi izuzetno jak, neizdrživ bol. Statistika pokazuje i da je cena lečenja bola veća od ukupne cene koja se izdvaja za lečenje i kardiovaskularnih i malignih pacijenata zajedno.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Bol nikako ne treba trpeti, a ne treba ni piti lekove na svoju ruku – šta kad zabole glava, kuk, kičma…
  Foto: Pixabay

  O tome kako da nelečeni bol ne zagospodari našim životom i zašto ne treba uzimati lekove protiv bolova na svoju ruku, za RTS je govorio anesteziolog KBC-a „Dr Dragiša Mišović” dr Nemanja Dimić. Stručnjaci kažu da bol ne treba trpeti.

  „Ono što je potrebno da se zna to je da je bol u suštini jedan znak, pokazatelj ili alarm da se u organizmu dešava neko oštećenje, ili da možda organizmu preti neko oštećenje. Tako da je poželjno se što pre javite lekaru, ambulanti za lečenje bola ili suspecijali medicine bola jer nije poenta samo lečiti bol, nego naći adekvatan uzrok koji dovodi tog bola, jer samo tako možemo potpuno se da otklonimo dok da ima bol”, rekao je dr Dimić.

  Dr Dimić je objasnio i koja je razlika između akutnog i hroničnog bola.

  „Akutni i hronični bol se pre svega razlikuju po dužini trajanja. Tačnije svaki bol koji traje duže od tri meseca se definiše kao hronični. Međutim, postoje razlike i u njihovom nastanku, u patofiziologiji i u načinu lečenja. Zbog toga što hroničan bol je izuzetno teško i kompleksno lečiti, jer je on često udružen sa nekim poremećajima mentalnog zdravlja, sa anksionoznošću, sa depresijom. Takav pacijent koji se nalazi u hroničnom bolu, u stvari se nalazi u jednom začaranom krugu. S jedne strane ima anksioznost i depresiju, to je dokazano pojačava intenzitet bola, a s druge strane hronični bol pojačava anksioznost i depresiju. Tako da, najbolje je javiti se što pre”, sugeriše dr Dimić.

  Svako od nas ima drugačiji prag tolerancije, i trpljenja bola.

  „Bol je individualan osećaj. Tačno je da isto oštećenje, odnosno isti stimulans, neće istim intenzitetom boleti sve naše pacijente. Neko će ostati izuzetno jako bol, nekome će taj bol biti slabijeg ili umerenog intenziteta, ali bitno je da adekvatno pregledamo tog pacijenta, znači anesteziološki, klinički pregled, da saslušamo pacijente i ono što je najbitnije, što ja govorim lekarima u našoj bolnici, je da saslušamo pacijente, da im verujemo. Jer ne treba zanemarivati njihovu tegobu, svakako ne treba zanemarivati taj bol, jer samo na taj način ćemo naći adekvatan terapijski pristup i adekvatno uspeti da izlečimo našeg pacijenta”, objanio je gost RTS-a.

  Centar po ugledu na evropske i svetske

  Dr Dimić je istakao da je ponosan na to što je Centar za bol u KBC „Dr Dragiša Mišović”, od trenutka od kada je otvoren, 2020. godine, za kratko vreme, kako kaže, doživeo jedan izuzetno veliki i brz razvoj po uzoru na najveće svetske i evropske centre.

  „U našem Centru radi jedan multidisciplinarni tim, činjenica je da osnovu čini anesteziolozi, ali izuzetno veliku pomoć nam pružaju naše kolege, specijalisti, neurolozi, radiolozi, psihijatri, specijalisti fizikalne medicine, rehabilitacije, i to u stvari jeste, da kažem, cilj kada imamo lečenje bola. Takođe, bavimo se lečenjem hirurškog bola postoperativnom periodu. Mi se bavimo bolom svakodnevno, lečimo bol koji je nastao usled sportskih i drugih povreda, lečimo bol koji je prisutan zbog karcinoma, lečimo bol kod osteoartritisa, velikih zglobova kuka, kolena, lakta, kod neuralgija – da li su to glavobolje, na primer, ili trigeminalne neuralgije, virusne neuralgije, ali svakako, ono što je najčešće, a to je bol kičmenog stuba, usled degenerativnih oštećenja kičmenog stuba i intervertebralnih diskova”, kaže dr Dimić.

  Kaže da organizaciono, Ambulanta radi utorkom i četvrtkom. Potrebno je imati uput, ali i da se ipak pacijenti ne vraćaju ukoliko ga nemaju. Interventne procedure se rade dva puta nedeljno, sa tendencijom da se poveća broj dana. Nedavno su u KBC „Dr Dragiša Mišović” boravili i strani stručnici sa kojima je ostvarena saradnja u cilju poboljšanja terapija ali i operativnih zahvata.

  „Supspecijalista medicine bola donosi odluku da li će bol tretirati neinvazivnim metodama koje se zasnivaju na farmakološkim merama i merama fizikalne medicine i rehabilitacije ili interventne procedure u terapiji bola. Jeste, protokol i govori u prilog tome da prvo treba početi sa farmakološkim merama i sa fizikalnom medicinom i rehabilitacijom, međutim neretko mi uradimo prvo interventnu proceduru sa ciljem da obezbolimo pacijenta i da mu omogućimo da dalje on može da ide na fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

  Imamo fantastičnu saradnju sa stručnjacima širom sveta i Evrope, pre svega iz Hrvatske, iz Nemačke, Italije, Velike Britanije, iz Amerike, iz Čikaga, odlazimo kod njih na edukaciju, oni dolaze kod nas, organizovali smo već jedan kongres, sada na jesen se sprema novi kongres, imamo fantastičnu saradnju sa stručnjacima i lekarima i iz naše zemlje, meni je drago da vidim da sve više centara organizuje ambulantu za lečenje bola“, rekao je dr Dimić i apelovao na nadležne da ih bude što više.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Simptomi toplotnog udara

  Toplotni udar nastaje kada telo nije u stanju adekvatno da reguliše svoju telesnu temperaturu zbog izloženosti visokim […]