• Do 2045. godine jedna od devet osoba imaće dijabetes

  U Srbiji zvanično 773.000 ljudi boluje od dijabetesa, u Beogradu je 2020. godine registrovano 80.082 osobe, dok procenat nedijagnostikovanih slučajeva iznosi 39,3 odsto, pokazuje poslednje istraživanje o šećernoj bolesti.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Do 2045. godine jedna od devet osoba imaće dijabetes
  Foto: Pixabay

  Procenat obolelih od dijabetesa u svetu predstavlja čak sedam odsto populacije, dok broj onih koji nisu svesni da imaju dijabetes u svetu iznosi 46,5 odsto. Poražavajuće su i činjenice da većina obolelih, tačnije dve trećine, živi u urbanim sredinama i da se od osamdesetih godina do danas, broj pacijenata učetvorostručio.

  Zbog problema koje dijabetes nosi sa sobom veliku ulogu je imao međunarodni stručni skup „Sinergija prirode i nauke u lečenju dijabetesa”, koji je u Beogradu okupio naučnike, dijabetologe, endokrinologe, kardiologe, ginekologe, lekare opšte prakse i druge stručnjake i praktičare kojima je cilj istraživanje i promovisanje prirodnih pristupa u prevenciji, lečenju i kontroli dijabetesa i koji već godinama proučavaju terapije za dijabetes i pomažu pacijentima koji imaju šećernu bolest.

  U potrazi za novim mogućnostima i trajnim rešenjima, kroz stručna predavanja i diskusiju predstavljena su najnovija istraživanja i kliničke studije o primeni kuralinske biljne terapije i regulaciji glikemije, a sve s ciljem održavanja dobrog nivoa šećera u krvi. Specijalni gost, prof. dr Itamar Raz, jedan od najpoznatijih svetskih dijabetologa, naveo je da se u svetu već dugo radi na unapređenju terapije dijabetesa i mogućnostima koje pruža prirodna medicina, kao i da priroda nudi odlična rešenja koje su potvrđena u praksi i dokazana u kliničkim studijama.

  Ovom prilikom su predstavljena su najnovija saznanja u oblasti lečenja dijabetesa prirodnim suplementima i razmatrani su odgovori na pitanja rapidno-progresivne evolucije u nefarmakološkoj terapiji dijabetesa, inovativnih terapijskih pristupa, poput biljne kuralinske terapije, o kojima su kroz praksu i istraživanja govorili i naši stručnjaci, piše Politika.

  Medicinski skup otvorila je prof. dr Svetlana Vujović, direktorka klinike za endokrinologiju Unoverzitetskog kliničkog centra Srbije, a uvodnu reč dao je akademik profesor dr Nebojša M. Lalić, endokrinolog i predsednik Evropskog udruženja za dijabetes.

  Na skupu je zaključeno da su najčešći uzroci dijabetesa smanjena fizička aktivnost, gojaznost (60 odsto osoba sa dijabetesom u starijoj životnoj dobi je gojazno), druga oboljenja (alkoholizam, virusna oboljenja), lekovi i hemijski agensi.

  Ishrana bogata prostim ugljenim hidratima, mlečnim i mesnim zasićenim masnoćama životinjskog porekla, bez dovoljnog korišćenja voća, povrća i žitarica ključni su razlozepidemije gojaznosti, metaboličkog sindroma (MS), dijabetes melitusa tipa 2 (DM) i pridruženih poremećaja, kako kod odraslih tako i kod dece.

  Očekuje se, da će do 2045. godine jedna od devet osoba imati dijabetes, od čega 90 odsto dijabetes tipa 2. Dijabetes je izuzetno skupa bolest i predstavlja veliki ekonomski teret ne samo za obolele osobe i njihove porodice već i za društvo u celini. U evropskom regionu dijabetes je odgovoran za gotovo 10 odsto troškova u zdravstvu, pa su i ulaganja u kliničke studije i nove terapije visoka i konstantna.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Tumačenje kompletne krvne slike (KKS) za početnike

  Kompletna krvna slika (KKS) predstavlja osnovnu laboratorijsku analizu krvi koja se radi zbog procene opšteg zdravstvenog stanja čoveka. Analize krvi jasno ukazuju na to da li postoje upalni […]