• Do danas registrovano 59 slučajeva malih boginja

  Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio je danas da je u Srbiji do 14. aprila registrovano 59 slučajeva malih boginja, od kojih su 44 u Beogradu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Do danas registrovano 59 slučajeva malih boginja
  Foto: Pixabay

  U Beogradu je 36 slučajeva potvrđeno u laboratoriji Torlak, a osam obolelih osoba su porodični kontakti laboratorijski potvrđenih slučajeva.

  Među obolelima je 12 dece mlađe od šest godina, od kojih je desetoro bilo nevakcinisano, jedno je primilo jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, a jedno je nepoznatog vakcinalnog statusa.

  Među obolelima u Beogradu je i 10 nevakcinisanih osoba uzrasta od 8 do 25 godina, tri potpuno vakcinisane osobe uzrasta 14, 16 godina i 23 godine, kao i 19 osoba starijih od 35 godina nepoznatog vakcinalnog statusa.

  Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod troje obolelih.

  Ostali slučajevi malih boginja potvrđeni su u Novom Sadu, Staroj Pazovi, Bora, na teritoriji severnog Banata, dok su četiri slučaja registrovana na teritoriji Kolubarskog okruga.

  Dva slučaja registrovana su na teritoriji Valjeva, a dva na teritoriji Mionice gde je prijavljena porodična epidemija, navodi Batut i dodaje da su četiri slučaja potvrđena u Pančevu i Kovinu, po dvoje obolelih.

  Slučaj malih boginja potvrđen je kod nevakcinisanog deteta sa teritorije Niša, uzrasta dve godine, dok su na teritoriji Vranja obolele dve osobe starije od 40 godina, nepoznatog vakcinalnog statusa.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Tumačenje kompletne krvne slike (KKS) za početnike

  Kompletna krvna slika (KKS) predstavlja osnovnu laboratorijsku analizu krvi koja se radi zbog procene opšteg zdravstvenog stanja čoveka. Analize krvi jasno ukazuju na to da li postoje upalni […]