• Drugi smo na svetskoj listi po broju obolelih od raka pluća – redovni pregledi, najbolji savet

  Jedan od najčešćih karcinoma u našoj zemlji i najčešći i najsmrtonosniji jeste rak pluća. Godišnje oboli više od 7.000 ljudi, a premine više od 5.000. A ne mora da bude tako. Reno otkrivanje i adekvatna terapija preduslovi su spešnog lečenja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Drugi smo na svetskoj listi po broju obolelih od raka pluća – redovni pregledi, najbolji savet
  Foto: Pixabay

  Srbija je druga u svetu po broju obolelih od karcinoma pluća. Isto tako po broju pušača. „Dok se ne smanji broj pušača, očigledno se neće smanjiti ni broj obolelih od karcinoma pluća, a taj broj je zaista kod nas i dalje jako visok”, rekla je za serijal Rak je izlečiv, docentkinja dr Milica Kontić Jovanović sa Klinike za pulmologiju. Dodala je da se primećuje trend u kome sve više ima mlađih pacijenata: „To ranije nije bilo u toj meri zastupljeno, tako da više ni godine nisu neka, da kažem, garancija niti dužina pušačkog staža, ali činjenica je da pušački staž kumulativno dodatno povećava rizik od karcinoma pluća kod svih pušača”.

  Nedavno organizovani preventivni pregledi možda su najbolji primer toga – koliko su bitni preventivni pregledi i koliki je značaj skrininga u ranom otkrivanju karcinoma pluća.

  Jedan od najvećih problema kod ove vrste karcinoma je to, što se bolest otkriva najčešće u odmaklom metastatskom stadijumu. Jedan od razloga su nespecifični simptomi.

  „Obolevaju najčešće pušači koji su navikli da kašlju i često te prve simptome zanemare, odnosno povezuju sa pušenjem. Drugo, ovi pacijenti vrlo često imaju i hroničnu opstruktivnu bolest pluća kao pridruženu stvar koja ima isto slične tegobe. Tako da, pacijenti se najčešće javljaju kada se jave neki ozbiljniji simptomi, a to je iskašljavanje, sukrvice ili krvi, gubitak telesne težine i apetita, ali najčešće je to znak da je bolest odmakla”, rekla je dr Kontić Jovanović za RTS.

  Inovativna terapija u onkologiji, promenila je ishode lečenja pacijenata obolelih od karcinoma pluća, koji su, da kažem, bili najteži za lečenje.

  Inovativna terapija je sve dostupnija
  Imunoterapija i ciljana terapija, su značajno produžile život tih pacijenata i omogućile im bolji kvalitet života.

  „U nižem stadijumu bolesti, hirurgija je apsolutno, da kažem, neprikosnovena i dalje. I to su pacijenti koji se operišu, uvek imaju najbolju prognozu i najduže preživljavanje i tome težimo. S obzirom na to da je to ipak najređe, samo 15 odsto pacijenata se otkrije u tom ranom stadijumu, u tom lokalnom, odmaklom stadijumu, mi pokušavamo sa inicijalnom terapijom da uradimo. To se zove daun stejdžing, dakle da smanjimo stadijum bolesti”, izjavila je gošća serijala Rak je izlečiv.

  „Umesto jedne trećine pacijenata koje su nekada, da kažem, samo dobijale imunoterapiju, to su ti neki visoki ekspresori na PD-L1, danas dve trećine pacijenata ima mogućnost da dobije imunoterapiju, jer sada i niski ekspresori imaju mogućnost preko Republičkog fonda za zdravstveno siguranje koji je omogućio da su i oni na pozitivnim listima”, dodala je.

  Dr Kontić Jovanović smatra da je broj jedan u preveciji – borba protiv pušenja. To se odnosi na elektronske cigarete.

  Godišnje na Klinici za pulmologiju, ima 1.700 novobolelih pacijenata.

  „Dve trećine pacijenata će sada moći da se leče u prvoj liniji imunoterapijom, ali Fond omogućuje imunoterapiju u drugoj liniji za one pacijente koji su započeli hemoterapiju. Tako da praktično će svi pacijenti imati priliku da dobije imunoterapiju i to jeste velika stvar”, zaključila je docentkinja dr Milica Kontić Jovanović sa Klinike za pulmologiju.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Lekari Batuta: Povećava se broj gojazne dece

  Lekari Instituta Dr Milan Jovanović Batut upozoravaju da problemi sa povišenom telesnom težinom ili gojaznost sve više hvataju maha među decom u Srbiji i da se iz godine u godinu povećava broj […]