• Dve vrste hleba koje bi trebalo izbegavati

    Hleb je osnovna namirnica u ishrani, a ponekad može biti povezan sa neprijatnošću u vidu gasova i nadimanja.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Dve vrste hleba koje bi trebalo izbegavati
    Foto: Pixabay

    Dok je hleb raznovrsna i zadovoljavajuća komponenta različitih dijeta, određene vrste mogu doprineti problemima sa varenjem kod nekih ljudi. Razumevanje kako određeni hlebovi mogu da pogoršaju gasove i nadimanje je ključno za donošenje pravih izbora u ishrani.

    Krutika Nanavati, registrovani dijetetičar i nutricionista, otkrila je koje dve vrste hleba treba da minimizirate ako želite da smanjite gasove i nadimanje. Nanavati je naveo da su pšenični hleb i hleb sa visokim sadržajem FODMAP (fermentabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli ) oni koje treba izbegavati koliko god je to moguće.

    Pšenični hleb

    Pšenični hleb je uobičajena hrana i ponekad može doprineti gasovima i nadimanju kod određenih ljudi. Ovo se često pripisuje prisustvu glutena, proteina koji se nalazi u pšenici i drugim žitaricama. Neki ljudi mogu doživeti probavne nelagodnosti zbog osetljivosti ili netolerancije na gluten.

    Nanavati otkriva da je krivac za pšenični hleb gluten, proteinski kompleks koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Osetljivost na gluten izaziva nepotpuno varenje glutena, što dovodi do fermentacije u crevima. Ovo stvara gasove, što dovodi do nadimanja i nelagodnosti. Eliminisanje ili značajno smanjenje unosa pšeničnog hleba može poboljšati simptome gasova i nadimanja kod ljudi sa osetljivošću na gluten ili celijakijom.

    Hleb bogat FODMAP

    FODMAP, ili fermentabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli, su grupa ugljenih hidrata koja nekim pojedincima može biti izazovna za varenje. Hlebovi koji sadrže visoke nivoe FODMAP mogu doprineti gasovima i nadimanju kod osetljivih osoba.

    „FODMAP su ugljeni hidrati u određenim namirnicama, uključujući pšenični i raženi hleb. FODMAP se slabo apsorbuju u tankom crevu i fermentišu u debelom crevu bakterijama creva, stvarajući gas. Ovaj proces može izazvati nelagodnost, nadimanje i grčeve kod ljudi sa IBS ili FODMAP osetljivost“, kaže Nanavati, prenosi Klix.ba.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    Tagovi:

  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zdravlje

    Šta se dešava u telu ako 30 dana ne jedete šećer

    Izbacivanje šećera iz ishrane može imati snažan uticaj na celokupno zdravlje, piše Index.hr. Iako mnogima to zvuči kao logičan korak ka zdravijem načinu života, malo ko zna šta se tačno […]