Institut Batut preporučuje: Kako izbeći prolećni umor?
Osećaj poznat kao prolećni umor može se savladati uz pravilno raspoređene obroke, do dve voćne užine tokom dana, uz dovoljno sna i umerenu fizičku aktivnost, preporučio je danas Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.
Proleće donosi osećaj umora, iscrpljenosti, nedostatak energije, manjak koncentracije, nedostatak apetita i potrebu za spavanjem preko dana, što je stanje poznato kao prolećni umor, navodi u saopštenju Institut.
Građanima se savetuje da povedu računa o načinu ishrane, jer raznovrsna ishrana, bogata hranjivim materijama, obezbeđuje energiju telu.
Preporuka je i da masnu i jaku hranu, karakterističnu za zimski period treba zameniti hranom koja je bogata vitiminima i dijetalnim vlaknima, a da u ishranu treba uključiti sezonsko voće, žitarice poput ovsa, prosa i kinoe, kao i mahunarke, zelenu salatu, spanać, zelje, blitvu, rukolu, mladi luk, praziluk i rotkvice.
Masne vrste mesa treba zameniti piletinom, ćuretinom ili ribom, ali i unositi više vode i ograničiti unos kofeina, preporučuje Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.