• Kako da visoke temperature ne ugroze najmlađe

  Tropske temperature u Beogradu i većem delu Srbije podrazumevaju savete o pravilnom unosu tečnosti, kratkom boravkui na suncu u najtoplijem delu dana, kao i boravak u rashlađenim prostorijama. Visoke temperature posebno utiču na hronične bolesnike.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kako da visoke temperature ne ugroze najmlađe
  Foto: Pixabay

  Profesor dr Vladislav Vukomanović, kardiolog-pedijatar i zamenik direktora Instituta za majku i dete “ Doktor Vukan Čupić “ istakao je da postoji bitna razlika u toleranciji visokih temperatura kada je reč o deci i odraslima.

  „Deca imaju veću površinu u odnosu na telesnu masu, pa lako odaju i primaju toplotu. Postoji nerazvijenost lojnih žlezda, pa je njihovo znojenje manje nego kod odraslih“, rekao je profesor dr Vladislav Vukomanović, kardiolog, upravnik Pedijatrijske klinike Instituta za zdr. zaštitu majke i deteta, za RTS.

  Hidrirajte svoju decu i čuvajte ih od vrućina

  „Dehidratacija koja je uslovljena visokim temperaturama može da dovede do brzog porasta telesne temperature kod dece, tri do pet puta brže nego kod odraslih. Posledice mogu biti katastrofalne. Zbog toga ne treba zaustaviti ni fizičke ni sportske aktivnosti dece kada su temperature visoke, ali treba u najtoplijim delovima dana izbegavati aktivnosti“, rekao je profesor.

  Ističe da je važno prilagoditi odevanje, jer fizička aktivnost kod dece generiše mnogo veću količinu energije i toplote u organizmu, naročito kod gojazne dece, deca koja imaju astmu. Potrebna je kontrola nad decom, koja treba da unose dovoljnu količinu tečnosti.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Vežbanje na vrućini – da ili ne?

  Kakva treba da bude fizička aktivnost u letnjim mesecima, da li vežbati ujutru ili uveče i koliko je bitna hidratacija – pitanja su koja muče sve one koji vole da ostanu aktivni i tokom vrelih […]

  Kako da visoke temperature ne ugroze najmlađe

  Tropske temperature u Beogradu i većem delu Srbije podrazumevaju savete o pravilnom unosu tečnosti, kratkom boravkui na suncu u najtoplijem delu dana, kao i boravak u rashlađenim prostorijama. […]

  Suplementi – i korisni i opasni

  Kao bi imali bolje zdravlje i imunitet mnogi ljudi na svoju ruku uzimaju suplemente. Lekari i naučnici ističu da treba biti oprezan, jer neki suplementi mogu da budu i štetni za naše zdravlje i […]