• Kako meriti krvni pritisak – da li može pomoću mobilnog telefona?

  Među medicinskim radnicima postoji opšta saglasnost da mobilni telefoni i slični uređaji nemaju tačnost potrebnu za merenje krvnog pritiska.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kako meriti krvni pritisak – da li može pomoću mobilnog telefona?
  Foto: Pixaby

  Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije, visok krvni pritisak (hipertenzija) je hronična nezarazna bolest kod koje su vrednosti krvnog pritiska iznad 140/90 mmHg.

  Često pacijenti nemaju nikakve simptome, pa se hipertenzija naziva i „tihi ubica“. Zbog toga je potrebno svakodnevno kontrolisati vrednosti krvnog pritiska. Nelečena hipertenzija dovodi do komplikacija, od kojih su najčešće moždani i srčani udar.

  Mnogi ljudi, po preporuci lekara ili samostalno, proveravaju vrednosti krvnog pritiska kod kuće. U tu svrhu se u poslednje vreme reklamiraju se razne aplikacije pomoću kojih, navodno, mobilnim telefonom možete meriti puls i krvni pritisak. Sve je ilustrovano snimcima doktora koji bacaju slušalice i uzimaju telefone da izmere krvni pritisak i sličnim zavodljivim sadržajima.

  Da li su aplikacije za praćenje krvnog pritiska bezbedne?

  Iako se merenje krvnog pritiska na pametnom telefonu čini zgodnim, oslanjanje samo na ovu metodu nije bezbedno i može dati pacijentima netačna očitavanja.

  Jedna studija je otkrila značajno neslaganje između očitavanja krvnog pritiska uzetih standardnim metodama u odnosu na one merene telefonskim aplikacijama i zaključila da su neke telefonske aplikacije čak potpuno maskirale simptome hipertenzije, prenosi Healthnews.

  Mnogi telefoni i pametni uređaji imaju aplikacije i senzore koji tvrde da mere krvni pritisak, ali stručnjaci upozoravaju da su ovi rezultati često nepouzdani. Većina ovih aplikacija koristi senzore ugrađene u sam mobilni telefon, kao što su senzor otkucaja srca ili kamera, za procenu krvnog pritiska na osnovu različitih parametara.

  Međutim, ova merenja obično nisu tako tačna i pouzdana kao ona koja vrše standardni medicinski uređaji, kao što su automatski aparati za merenje krvnog pritiska.

  Tačnost podataka o krvnom pritisku dobijenih putem mobilnih aplikacija može da varira i zavisi od nekoliko faktora.

  Senzori na uređaju: Ako vaš mobilni uređaj nema specijalizovane senzore za merenje krvnog pritiska, aplikacija će pokušati da proceni pritisak na osnovu drugih podataka kao što je puls, što može dovesti do manje tačnih rezultata.

  Kalibracija: Ako aplikacija nije pravilno kalibrisana ili ako korisnik ne unese tačne početne podatke (npr. starost, pol, visina, težina), merenja mogu biti nepouzdana.

  Spoljni faktori: Okruženje i uslovi u kojima se vrši merenje takođe mogu uticati na tačnost rezultata. Na primer, loše osvetljenje ili neprijatan položaj tela mogu uticati na tačnost merenja.

  Tehnologija senzora: Ako mobilni uređaj koristi visokokvalitetne senzore posebno dizajnirane za merenje krvnog pritiska, može poboljšati tačnost rezultata. Međutim, većina uređaja nema takve senzore.

  Važno je napomenuti da mobilne aplikacije nisu medicinski uređaji i da ne bi trebalo da zamene profesionalna merenja koja obavljaju tradicionalnim aparatom za merenje krvnog pritiska od strane lekara ili drugog kvalifikovanog zdravstvenog radnika.

  Ako imate posebne zdravstvene potrebe ili probleme sa krvnim pritiskom, uvek se obratite lekaru kako biste imali tačne i pouzdane informacije o svom zdravlju.

  Neke aplikacije se oslanjaju na korisnika da ručno unese prethodna očitavanja krvnog pritiska iz automatske ili ručne manžetne pre nego što uporedi ove podatke sa aplikacijama. Ovi podaci se zatim upoređuju i, uz pomoć veštačke inteligencije, pacijentu se daje procena krvnog pritiska. Nažalost, ovi podaci o pacijentu mogu biti netačni i dati korisniku lažna očitavanja, prenose Vijesti.me.

  Prema pisanju Healthews-a, ne postoje aplikacije za pametne telefone koje je odobrila američka Uprava za hranu i lekove (FDA – Food and Drug Administration) za praćenje krvnog pritiska.

  Iako se trenutno dostupne aplikacije ne smatraju tačnim, postoji mnogo načina na koje vaš pametni telefon može da vam pomogne u svakodnevnim zdravstvenim potrebama. To uključuje sledeće:

  • Sačuvajte rezultate krvnog pritiska
  • Pratite broj otkucaja srca
  •  Pratite svoje aktivnosti, uključujući korake
  •  Zabeležite svoju težinu

  Kako se meri krvni pritisak?

  Zbog toga je za merenje krvnog pritiska kod kuće trenutno pametnije koristiti klasične aparate, uz poštovanje nekoliko pravila.

  Merite krvni pritisak svakog dana u isto vreme, dva puta dnevno (osim ako lekar ne prepiše drugačije)

  •  Ujutru – doručak, kafa pre terapije
  •  Uveče – pre terapije i večere
  •  Odmarajte se pet do 10 minuta pre merenja krvnog pritiska

  Fizička aktivnost utiče na vrednosti krvnog pritiska

  Krv uvek merite pritisak na istoj ruci, najčešće je to leva ruka (osim kada zdravstveno stanje pacijenta ne zahteva drugačije).

  Ako je izmerena vrednost preniska ili previsoka i želite da ponovite merenje, napravite razmak od 10 do 15 minuta između dva merenja kako bi se krvni sudovi vratili u prvobitno stanje.

  Kafa, alkohol i hrana utiču na vrednost krvnog pritiska, pa se preporučuje merenje pritiska sat vremena pre ili posle njihove konzumacije.

  Izmeriti pritisak u sedećem, stojećem ili ležećem položaju (u zavisnosti od trenutnog stanja pacijenta).

  Digitalni aparati za merenje krvnog pritiska za zglob ili nadlakticu koriste se za merenje krvnog pritiska.

  Digitalni ručni aparati za merenje krvnog pritiska se ne preporučuju pacijentima sa problemima sa cirkulacijom.

  Važno je pravilno postaviti manžetnu (u nivou srca)

  Ako koristite digitalni aparat za merenje krvnog pritiska za nadlakticu – skinite odeću sa ruke, postavite manžetnu na nadlakticu dva do tri centimetra iznad pregiba lakta (ne previše zategnuto), crevo prati sredinu prednji deo ruke, prati liniju srednjeg prsta, naslonite lakat na sto.

  Ako koristite digitalni aparat za merenje krvnog pritiska za ručni zglob – postavite merač na unutrašnju stranu ručnog zgloba, naslonite lakat na sto, podignite ruku tako da aparat bude u nivou srca.

  Uklonite uređaje koji emituju elektromagnetno zračenje oko uređaja (mobilni telefon, radio…) jer mogu uticati na merne vrednosti.

  Tokom merenja pritiska budite mirni, ne govorite, ne prekrštajte noge.

  Ako vam se očitavanja krvnog pritiska čine neuobičajeno visoka ili niska i ako ste nekoliko puta pravilno izmerili krvni pritisak, obratite se svom lekaru.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Pad broja obolelih od gripa i prehlade

  Broj obolelih od oboljenja sličnih gripu ove nedelje je u odnosu na prethodnu pao za 12 odsto, saopštio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović […]

  Sve više alergija zbog toplog vremena

  Toplije vreme u februaru i ranije cvetanje drveća doveli su ove godine do rane sezone alergija, dok broj ljudi koji imaju probleme sa ovim oboljenjima stalno raste, rekli su alergolozi Mirjana […]