• Kako se zaštititi od pada pritiska i kolapsa na vrućini

  Visoke temperature ne prijaju mnogima, a doktor iz Hitne pomoći Nebojša Josipović dao je nekoliko saveta kako lakše podneti vrućine i šta uraditi u slučaju pada pritiska.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kako se zaštititi od pada pritiska i kolapsa na vrućini
  Foto: Pixabay

  Doktor Nebojša Josipović iz Hitne pomoći rekao je za RTS da su visoke temperature loše utiču na sve hronične bolesti, te da su česti kolapsi usled pada krvnog pritiska.

  Upozorava da su na velikim vrućinama prvi na udaru krvni sudovi jer se šire, a posledica toga je pad krvnog pritiska.

  „Došlo je lepo vreme, znamo da se na toploti tela šire, pa se tako i krvni sudovi šire i samim tim obaraju pritisak i vrlo često taj pad pritiska dovodi do kolapsa što se i dešavalo u povećanom broju juče u toku dana“, navodi Josipović.

  Šta je najbrži lek kada nam padne pritisak

  Ukoliko tokom izlaska napolju osetimo da ne možemo da hodamo, imamo osećaj da ćemo se srušiti savetuje da popijemo neko gazirano piće.

  „Najbrže bi bilo da čovek sedne odnosno legne, podigne noge i uzme gazirano piće, kiselu vodu, koka kolu. Ako je kod kuće, može da uzme neki slani rastvor, pomeša vodu i so“, savetuje dr Nebojša Josipović.

  Izbegavati izlaske u najtoplijem delu dana

  Savetuje izbegavanje izlaske u najtoplijem delu dana – između 12 i 17 časova ukoliko je moguće.

  „Posebno starija lica u tom periodu ne treba da izlaze na ulicu“, savetuje dr Josipović.

  Ukoliko, ipak, ne može da priušte sebi ostanak kod kuće u to vreme, obavezno sa sobom uvek nosite flašicu vode, savetuje dr Josipović.

  „Pored vode, obavezno moraju da imaju neku zaštitu za glavu neki kačket ili šešir. Ukoliko osete neku vrtoglavicu, zujanje u ušima najpre treba da sednu kako ne bi pali jer pri tom padu često povrede – rame, kuk, glavu i mogu onda da naprave sebi neke druge tegobe. Zato bi najbolji savet bio da se klone sunca u tom periodu“, zaključio je dr Josipović.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Simptomi toplotnog udara

  Toplotni udar nastaje kada telo nije u stanju adekvatno da reguliše svoju telesnu temperaturu zbog izloženosti visokim […]

  Vežbanje na vrućini – da ili ne?

  Kakva treba da bude fizička aktivnost u letnjim mesecima, da li vežbati ujutru ili uveče i koliko je bitna hidratacija – pitanja su koja muče sve one koji vole da ostanu aktivni i tokom vrelih […]

  Kako da visoke temperature ne ugroze najmlađe

  Tropske temperature u Beogradu i većem delu Srbije podrazumevaju savete o pravilnom unosu tečnosti, kratkom boravkui na suncu u najtoplijem delu dana, kao i boravak u rashlađenim prostorijama. […]