• Na opekotinu na ruci nikako ne stavljati ulje, šećer ili žumance – dr savetuje šta prvo treba uraditi

    Doktorka Ivana Stefanović dala je savet šta uraditi ukoliko u toku užurbane pripreme praznične trpeze, ali i u svakodnevnoj situaciji dođe do opekotine prsta, šake ili ruke. Najvažnije je najpre rashladiti to mesto, da bi se izvukla temperatura.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Na opekotinu na ruci nikako ne stavljati ulje, šećer ili žumance – dr savetuje šta prvo treba uraditi
    Foto: Pixabay

    U pripremi praznične trpeze ali i u svakodnevnoj situaciji dešava se da dođe do opekotina prsta, šake, ruke – ako hoćemo nešto da izvadimo iz rerne, a zaboravimo da uzmemo rukavicu ili krpu i onda se opečemo.

    „Nemojte stavljati ništa što ste pročitali na internetu a da nisu profesionalci napisali, kao što su ulje, šećer, kafa, žumance“, upozorava dr Ivana Stefanović iz Hitne pomoći.

    Navodi da je preporuka struke da to mesto treba rashladiti, staviti pod hladnu vodu, ne stavljati led, a isto tako dobro je da svi u kućnoj apoteci imamo neke gelove ili masti koje su već pripremljene za opekotinme u smislu da se izvlači temperatura.

    Prema njenim rečima, visoka temperatura na mestu opekotine dalje razara tkivo i pravi toksične stvari.

    „Dakle, treba da to rashladimo, a ako ne prolazi javiti se lekaru za dalji tretman, možda čak i hirurški, a nikako ne bušiti plik“, ističe dr Stefanović.

    Ako je reč o maloj površini dovoljno je rashalađivati i upotrebiti kremu ili mast napravljenu samo za tu svrhu, zaključila je Stefanovićeva.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zdravlje

    Osam najopasnijih bakterija otpornih na antibiotike

    Milioni ljudi u svetu umiru usled direktnih bakterijskih infekcija, naročito kada bakterije razviju otpornost na antibiotike koje koristimo za njihovo lečenje. Upravo ta otpornost na lekove čini […]