• Pad broja obolelih od gripa i prehlade

  Broj obolelih od oboljenja sličnih gripu ove nedelje je u odnosu na prethodnu pao za 12 odsto, saopštio je Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pad broja obolelih od gripa i prehlade
  Foto: Pixabay

  Kako je navedeno u saopštenju „Batuta“, u osmoj izveštajnoj nedelji, prijavljeno je 11.011 slučajeva oboljenja sličnih gripu, što je u odnosu na prethodnu nedelju pad broja obolelih za 12 odsto.

  U ovoj nedelji registruje se srednji intenzitet aktivnosti virusa gripa i široka geografska rasprostranjenost.

  Prijavljena su 16.843 obolela od akutnih respiratornih infekcija, što je na približno istom nivou u poređenju sa prethodnom nedeljom.

  Najviše stope oboljevanja registrovane su u Zlatiborskom, Srednjobanatskom i Pirotskom okrugu, dok je najviše obolelih u uzrasnim grupama do četiri godine i od pet do 14 godina.

  Do sada su u Srbiji potvrđeni tipovi virusa gripa: A(H1)pdm09, A(H3) i B sa dominacijom podtipa virusa gripa A(H3).

  Virus gripa je do sada potvrđen na teritoriji Južnobačkog, Kolubarskog, Mačvanskog, Južnobanatskog, Srednjebanatskog, Raškog, Pomoravskog, Braničevskog, Borskog, Zlatiborskog, Nišavskog, Sremskog, Pčinjskog, Šumadijskog, Severnobanatskog, Jablaničkog, Moravičkog, Podunavskog, Zapadnobačkog, Severnobačkog, Pirotskog i Rasinskog, Topličkog okruga i Grada Beograda.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Budućnost medicine: Da li će roboti zameniti hirurge

  Minimalna invazivna hirurgija je zlatni standard hirurgije, kažu lekari, a njena budućnost je robotska hirurgija. Više od 500 stručnjaka iz celog sveta okupili su se u Nišu na drugom kongresu […]

  Do 2045. godine jedna od devet osoba imaće dijabetes

  U Srbiji zvanično 773.000 ljudi boluje od dijabetesa, u Beogradu je 2020. godine registrovano 80.082 osobe, dok procenat nedijagnostikovanih slučajeva iznosi 39,3 odsto, pokazuje poslednje […]