• Parkinsonova bolest, u Srbiji se sa njom bori 15.000 ljudi

  Procenjuje se da u svetu sa Parkinsonovom bolešću živi oko 6,1 milion ljudi, a u Srbiji oko 15.000. Šta je izaziva, kako se leči i koje su nove metode u borbi sa tom bolešću, uoči Svetskog dana Parkinsonove bolesti, govorila profesorka Marina Svetel sa Klinike za neurologiju, Kliničkog centra Srbije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Parkinsonova bolest, u Srbiji se sa njom bori 15.000 ljudi
  Foto: Pixabay

  „Kada bismo posmatrali trend povećanja broja pacijenata u svetu, od 90-ih pa do 2016. broj obolelih je dva do dva i po puta veći, a očekuje se da će do 2040. godine u svetu biti 13 miliona obolelih od Parkinsonove bolesti“, kaže profesorka za RTS.

  U Srbiji ima oko 15.000 obolelih, što je po broju stanovnika u skladu sa svetskim prosekom.

  „Najčešće su to pacijenti u šestoj deceniji života, a oko deset odsto pacijenata je mlađe od 50 godina. Treba napomenuti da bolest postoji pet do sedam godina pre nego što je uočimo pregledom“, ističe Marina Svetel.

  Kardinalni simptomi bolesti su: podrhtavanja u mirovanju, ukočenost i usporenost, a glavni od njih je sporost. Obično pacijentima posle godinu dana od primećivanja simptoma se javljaju lekaru.

  Nažalost, još se ne zna tačan uzrok bolesti, a genetika igra ulogu u malom procentu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Tumačenje kompletne krvne slike (KKS) za početnike

  Kompletna krvna slika (KKS) predstavlja osnovnu laboratorijsku analizu krvi koja se radi zbog procene opšteg zdravstvenog stanja čoveka. Analize krvi jasno ukazuju na to da li postoje upalni […]