• Postporođajna depresija i kako je prepoznati

  Svaka peta porodilja u Srbiji pati od postporođajne depresije, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije. Ovo je stanje koje se javlja nakon porođaja, kao odgovor na novonastale životne promene koje donosi rođenje deteta. Ta osećanja često prate krivica, stid, pa i samoprezir. Problem je kada je majka, ali i društvo kojem ona pripada ne prepoznaju.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Postporođajna depresija i kako je prepoznati
  Foto: Pixabay

  S obzirom na to da trudnoća i porođaj dovode do značajnih hormonskih promena kod majke, kao i do novih zahteva za prilagođavanje kod roditelja, sasvim je normalno i očekivano da se jave emotivni problemi. Osim životnog stila i ritma, koji se značajno menjanju, prisutni su i akutni umor, zbunjenost, očekivanja i pritisci koji dolaze od drugih ljudi i sve to se ne javlja samo u slučaju rođenja prvog deteta, već se može javiti i prilikom rođenja bilo kog sledećeg, kaže psiholog Aleksandar Šibul za RTV.

  Porođaj dovodi do bujice moćnih emocija, od uzbuđenja i radosti, do straha i anksioznosti. Međutim, kada govorimo o postporođajnim emotivinim problemima, važno je razlikovati postporođajnu tugu ili takozvani “baby blues” od depresije, objašnjava specijalista ginekologije i akušerstva doktorka Ljiljana Stanišić.

  Put izlečenja počinje u prepoznavanju simptoma. Nekada je dovoljan razgovor s bliskom osobom, pomoć supruga, prijateljice ili rodbine oko bebe. Međutim, u ozbiljnijim slučajevima obavezan je razgovor sa stručnom osobom, psihologom ili psihijatrom. Takođe, ukoliko lekar proceni da se radi o težem obliku depresije, potrebno je koristiti prepisane antidepresive, ističe psiholog Aleksandar Šibul.

  Mame pomoć mogu da zatraže na platformi Halo beba, čija je telefonska linija otvorena 24 sata na broj 011/7158 444.

  SOS telefon Centra za mame je 060/339 3390.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Simptomi toplotnog udara

  Toplotni udar nastaje kada telo nije u stanju adekvatno da reguliše svoju telesnu temperaturu zbog izloženosti visokim […]