• Prvi slučaj malih boginja registrovan u Srbiji

  U Srbiji je registrovan prvi slučaj malih boginja od početka godine i to u Beogradu, što je prvi slučaj posle skoro 10 meseci, potvrdila je za RTS epidemiološkinja Ivana Begović Lazarević, iz beogradskog Gradskog zavoda za javno zdravlje.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Prvi slučaj malih boginja registrovan u Srbiji
  Foto: Pixabay

  Dr Ivana Begović Lazarević, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, izjavila da im je koleginica sa Infektivne klinike tokom jučerašnjeg dana prijavila sumnju na male boginje.

  „Dobili sa Instituta ‘Torlak’ tokom popodneva da su potvrđene male boginje. Reč je o detetu od 14 godina, koje je nevakcinisano MMR vakcinom“, navela je Begović Lazarevićeva.

  Kada je reč o velikom kašlju, doktorka je rekla da je u januaru bilo 49 prijavljenih slučajeva.

  „To su samo slučajevi koji su prijavljeni. Realna brojka je sigurno veća jer se ne testiraju svi“, kaže Begović Lazarevićeva.

  Doktorka poručuje roditeljima da ako ne vakcinišu decu, dovode i u drugu u rizik, koja iz opravdanih medicinskih razloga ne mogu da se imunizuju.

  „To nije samo lična, već i kolektivna odgovornost roditelja koji odlaže ili ne želi da vakciniše dete“, navodi Begović Lazarevićeva.

  „Veliki kašalj najviše kod adolescenata“

  Doktorka stiče, takođe, da je najveći broj slučajeva velikog kašlja, oko 65 odsto, zabeležen kod adolsecenata, od 10 do 19 godina.

  „Vakcina ne daje doživotni imunitet. Posle deset godina, imunitet nije više tako solidan da sprečava infekciju“, kaže Begović Lazarevićeva.

  Prema podacima Instituta „Batut“, od početka godine do 4 februara veliki kašalj je potvrđen kod 297 osoba, a preminule su dve osobe.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Pad broja obolelih od gripa i prehlade

  Broj obolelih od oboljenja sličnih gripu ove nedelje je u odnosu na prethodnu pao za 12 odsto, saopštio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović […]

  Sve više alergija zbog toplog vremena

  Toplije vreme u februaru i ranije cvetanje drveća doveli su ove godine do rane sezone alergija, dok broj ljudi koji imaju probleme sa ovim oboljenjima stalno raste, rekli su alergolozi Mirjana […]