• Raste broj vakcinisane dece

  U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Raste broj vakcinisane dece
  Foto: Pixabay

  Direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović istakla je da su se početkom februara 2024. godine određene bolesti ponovo pojavile na teritoriji Srbije, koja nije izuzetak kada je u pitanju vraćanje velikog kašlja i morbila.

  Veliki kašalj, kako je navela, endemski se održava u mnogim zemljama Evrope sa epidemijskim talasima na svakih 3 do 5 godina.

  „Porast broja obolelih u prethodnim godinama dovodi se u vezu sa padom imuniteta vakcinisanih i smanjenjem obuhvata vakcinisanja tokom pandemije korona virusa“, rekla je Verica Jovanović.

  MMR vakcinu dobilo je 84,5 odsto dece u drugoj godini života, što je nešto više nego u 2022. godini, a pre upisa u prvi razred osnovne škole vakcinisano ih je 91 odsto, što je 1,5 odsto više nego u 2022. godini, navela je direktorka „Batuta“.

  I dalje je neophodno, kako je naglasila, sprovoditi kampanje koje podržavaju redovnu vakcinaciju po utvrđenom kalendaru vakcinacije da bi se postigao željani obuhvat od 95 odsto vakcinisanih.

  „Tokom 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata imunizacije MMR vakcinom u poslednjih 20 godina i brojne kampanje koje su organizovane nakon toga dale su značajne rezultate“, dodala je Verica Jovanović.

  Prema njenim rečima, neophodno je podizati svest roditelja o imunizaciji jer se obuhvatom od 95 odsto vakcinisanih postiže kolektivni imunitet koji štiti i one koji zbog bolesti nisu u mogućnsti da prime vakcine.

  Srbija se svrstava u red zemalja koje su uvele jednu značajnu vakcinu, a to je vakcina protiv HPV virusa, koja je izuzetno značajna za održavanje zdravlja cele nacije i smanjenje obolelih od nekih vrsta karcinoma.

  Vakcina protiv HPV virusa najdelotvornija ukoliko se primi u periodu između 9 i 19 godina, ali to ne znači da i imunizacija u starijem uzrastu ne daje željene rezultate za stvaranje kolektivng imuniteta.

  Direktorka UNICEF Srbija Dejana Kostadinova izjavila je da je zabrinjavajuće što svako dete ne dobija zaštitu koja je potrebna i da je neophodno suprotstaviti se pogrešnim informacijama o vakcinaciji.

  „Prethodne godine smo investirali u stručno usavršavanje 340 zdravstvenih radnika, pomažući im da steknu napredna znanja i veštine komunikacije sa roditeljima“, naglasila je Kostadinova.

  Prema njenom viđenju, samo podizanje svesti o važnosti imunizacije će dovesti do željenih rezultata i stvaranja kolektivnog imuniteta nacije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Vežbanje na vrućini – da ili ne?

  Kakva treba da bude fizička aktivnost u letnjim mesecima, da li vežbati ujutru ili uveče i koliko je bitna hidratacija – pitanja su koja muče sve one koji vole da ostanu aktivni i tokom vrelih […]

  Kako da visoke temperature ne ugroze najmlađe

  Tropske temperature u Beogradu i većem delu Srbije podrazumevaju savete o pravilnom unosu tečnosti, kratkom boravkui na suncu u najtoplijem delu dana, kao i boravak u rashlađenim prostorijama. […]

  Suplementi – i korisni i opasni

  Kao bi imali bolje zdravlje i imunitet mnogi ljudi na svoju ruku uzimaju suplemente. Lekari i naučnici ističu da treba biti oprezan, jer neki suplementi mogu da budu i štetni za naše zdravlje i […]