• Saveti neurologa – koje simptome ne smete da ignorišete u vrelim danima

  Ektremno visoke temperature, kojima ćemo biti izloženi narednih dana, ne prijaju ni potpuno zdravima osobama, a naročito su ugroženi hronični bolesnici. Koji pacijenti treba naročito da obrate pažnju na savete lekara i koje simptome ne smeju da ignorišu, za RTS je govorio dr Branislav Ralić, načelnik Odeljenja neurologije KBC „Zvezdara“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Saveti neurologa – koje simptome ne smete da ignorišete u vrelim danima
  Foto: Pixabay

  Mnogi su ovih dana umorni, bezvoljni, razdražljivi, imaju slabiju koncentraciju. Visoke temperature utiču i na hronične bolesnike, ali i na one zdrave.

  Na visokim temperaturama posebno treba da se čuvaju bolesni, ali i oni najzdraviji.

  Kako vreli dani utiču na naše zdravlje objasnio je za RTS doktor Branislav Ralić, načelnik Odeljenja neurologije KBC „Zvezdara“, istakavši da je toplo vreme donelo veliki priliv neuroloških pacijenata u zdravstvene ustanove, koji se žale na vrtoglavice, kolapsna stanja, glavobolje, a vrućina smeta i hroničnim pacijentima.

  Kod lekara dolaze i mlađi pacijenti, koji imaju migrenozne napade.

  Na šta se žale mlađi, a na šta stariji pacijenti

  „Stariji pacijenti žale se na hronične bolesti, naročito pacijenti sa demencijom. Kod mlađih pacijenata problem je dug boravak na suncu i dehidratacija organizma. Od neuroloških bolesti na koje utiču visoke temperature pomenuo bih da su ugroženi stariji pacijenti koji imaju faktor rizika za moždani udar, poput visokog krvnog pritiska, šećera, u povećanom riziku jer je krv gušća. Treba obratiti pažnju i na glavobolje. Treba posebno obratiti pažnju na pacijente sa multipla sklerozom“, rekao je dr Ralić.

  Koje simptome ne treba ignorisati

  „Pojava iznenadne slabosti ekstremiteta, pojave utrnulosti, poremećaj govora, slabosti polovine tela, kada se odmah treba javiti lekaru. Ne treba se izlagati suncu i visokim temperaturama. Potrebna je zaštita od sunca i hidriranje organizma“, rekao je dr Branislav Ralić, načelnik Odeljenja neurologije KBC „Zvezdara“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Lekari Batuta: Povećava se broj gojazne dece

  Lekari Instituta Dr Milan Jovanović Batut upozoravaju da problemi sa povišenom telesnom težinom ili gojaznost sve više hvataju maha među decom u Srbiji i da se iz godine u godinu povećava broj […]