• Smanjivanje želuca – prečica do vitke linije ili operacija koja produžava život

  Ko je i kada kandidat za barijatrijsku hirurgiju? Kako da se odlučite ko će da vas operiše? Kada vas i operiše, šta morate da znate – koji su rizici?

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Smanjivanje želuca – prečica do vitke linije ili operacija koja produžava život
  Foto: Pixabay

  To su samo neka pitanja koja se nameću nakon vesti da je zbog pacijentkinje kojoj je pozlilo nakon smanjenja želuca u Turskoj, avion morao prinudno da sleti u Beograd. Pacijentkinja je preminula.

  „Kao i mnoge druge intervencije, barijatrijska hirurgija je relativno složena procedura. Od nekih ranih momenata gde može da se desi krvarenje pa do popuštanja tih šavova kojima se prekraja digestivni trakt – to su stanja koja se retko dešavaju. Ne znam koji je bio razlog u konkretnom slučaju pa je došlo do perforacije šupljeg organa i septičnog stanja“, kaže hirurg na UKCS, doc. dr Ognjen Skrobić.

  Barijatrijski program zahteva multidisciplinaran pristup. U Kliničkom centru taj tim vodi endokrinolog, profesorka Snežana Polovina, koja je prva adresa, a kasnije se uključuju i nutricionista, kardiolog, pulmolog, psihijatar i hirurzi.

  Priprema pacijenta za operaciju zavisi od toga koliko je složeno stanje – koliko pacijent ima kilograma, komorbiditeta poput šećerne bolesti i hipertenzije. Pacijent prvo mora da počne da mršavi u saradnji sa nutricionistom i da pokaže voljni momenat da je spreman da izgubi na kilaži.

  „Postoji nekoliko vrsta zahvata. Takozvana „sleeve“ (rukav) intervencija, odnosno sužavanje želuca je najčešća i ona traje oko sat vremena. Druga po učestalosti je gastrični bajpas, u kojoj se želudac preseca i prekraja sa tankim crevom. Počeli smo da radimo i nove operacije koje su prilagođene metaboličkoj hirurgiji, ne samo u lečenju viška kilograma već i šećerne bolesti“, ističe Skrobić.

  Ukoliko sve prođe kako treba, pacijent se posle dva dana pušta da ide kući. Naravno, navodi hirurg, bitno je da je pacijent u tom postoperativnom procesu blizu i da možete da brzo odreagujete ako primetite nešto sumnjivo.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Pad broja obolelih od gripa i prehlade

  Broj obolelih od oboljenja sličnih gripu ove nedelje je u odnosu na prethodnu pao za 12 odsto, saopštio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović […]

  Sve više alergija zbog toplog vremena

  Toplije vreme u februaru i ranije cvetanje drveća doveli su ove godine do rane sezone alergija, dok broj ljudi koji imaju probleme sa ovim oboljenjima stalno raste, rekli su alergolozi Mirjana […]