• Šta je zdravije – mlečna čokolada ili crna čokolada?

    Možda postoji dobar razlog zbog kojeg treba uživati u čokoladi tokom predstojeće praznične sezone. Novo veliko istraživanje pokazalo je da ljudi koji redovno jedu čokoladu imaju manju verovatnoću da razviju dijabetes tipa dva. Međutim, postoji jedna napomena.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Šta je zdravije – mlečna čokolada ili crna čokolada?
    Foto: Pixabay

    Naime, samo je crna čokolada povezana sa manjim rizikom od razvoja bolesti, a ne i mlečna čokolada. Nije sasvim jasno zašto je to tako, međutim istraživački veruju da tamna čokolada nudi veće metaboličke koristi od mlečne jer sadrži manje šećera i veće nivoe biljnih jedinjenja za koje se pokazalo da u nekim slučajevima smanjuju upale i poboljšavaju osetljivost na insulin, piše Vašington post.

    Dok je veliki broj studija ispitivao zdravstvene efekte konzumiranja čokolade, nova studija jedna je od retkih koja posebno upoređuje baš mlečnu i crnu čokoladu.

    Istraživači su analizirali podatke gotovo 200.000 muškarac i žena u Americi, koji su praćeni više od 30 godina. Učesnici su bili medicinske sestre, lekari i zdravstveni radnici podeljeni u tri grupe. Oni su redovno odgovarali na pitanja o svojoj ishrani, zdravlju, težini, fizičkoj aktivnosti i drugim životnim navikama.

    Mlečna protiv crne čokolade

    Nakon što su uzeli u obzir sve relevantne faktore, istraživači su došli do zaključka da su ljudi koji su jeli najmanje 140 grama crne čokolade na nedeljnom nivou imali 21 odsto manji rizik od razvoja dijabetesa tipa dva, u poređenju sa ljudima koji su retko jeli, ili uopšte nisu jeli, crnu čokoladu.

    Za svakih 28 grama čokolade koju je osoba konzumirala nedeljno, rizik od razvoja dijabetesa bi opao za tri procenta. Istraživači su otkrili da je to posebno važilo za muškarce i ljude koji su bili mlađi od 70 godina, iako nije sasvim jasno zašto.

    Kada je u pitanju mlečna čokolada, istraživanje nije otkrilo nikakvu vidljivu korist po metaboličko zdravlje. Upravo suprotno. Ljudima koji su tokom studije povećavali unos mlečne čokolade povećala se verovatnoća da će dobiti na težini, pogotovo ukoliko su već bili gojazni.

    I mlečna i crna čokolada sadrže velike količine masti i, u mnogim slučajevima, velike količine šećera. Međutim, mlečna čokolada generalno ima mnogo više šećera. Sa druge strane, crna čokolada sadrži mnogo više kakaoa – mlevenih zrna kakaoa, što znači da obično ima nekoliko puta veću koncentraciju korisnih biljnih jedinjenja polifenola, a posebno one vrste poznate kao flavonoidi.

    U pitanju su prirodne supstance koje deluju kao antioksidansi i nalaze se u mnogim biljnim namirnicama, uključujući vodu, povrće, čaj i kafu. Brojne studije pokazale su da flavonoidi mogu da pomognu u zaštiti od dijabetesa tipa dva tako što poboljšavaju način na koji ljudsko telo reaguje na insulin i razlažu šećer, istovremeno štiteći beta ćelije koje proizvode i oslobađaju insulin iz pankreasa. Postoje i studije koje pokazuju da flavonoidi mogu da smanje rizik od srčanih bolesti i visokog krvnog pritiska.

    Sa druge strane, bela čokolada ne sadrži kakao prah i, kao rezultat toga, ima malo ili nimalo flavonoida ili polifenola. Istovremeno, sadrži najveću količinu šećera od bilo koje vrste čokolade.

    Autori nove studije upozoravaju, međutim, da njihovi nalazi samo ukazuju na korelaciju između crne čokolade i rizika od dijabetesa, ali ne i uzročne veze. Ljudi koji jedu crnu čokoladu imaju tendenciju da jedu više voća i povrća i generalno se zdravije hrane zbog čega se ne može sa sigurnošću reći da će se konzumiranjem crne čokolade smanjiti rizik od dijabetesa tipa dva, već da je konzumiranje povezano sa „manjim rizikom“.

    Ovo, međutim, nije jedino istraživanje. Dosadašnje analize potvrdile su, između ostalog, da je ljudima koji svakodnevno konzumiraju crnu čokoladu u periodu od dve nedelje snižen krvni pritisak, poboljšana osetljivost na insulin, kao i da je konzumiranje crne čokolade dovelo do poboljšanja različitih markera kardiovaskularnog i metaboličkog zdravlja.

    Jedna velika studija je dodelila ljudima da uzimaju dnevni dodatak koji sadrži ekstrakt kakaoa svaki dan nekoliko godina i imala je različite rezultate. Utvrđeno je da dodaci kakaoa smanjuju verovatnoću da ljudi umru od kardiovaskularnih bolesti, ali ne smanjuju rizik od razvoja dijabetesa tipa dva.

    Važno je napomenuti da, iako crna čokolada može biti zdrava užina, ne treba preterivati, kažu autori istraživanja.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zdravlje

    U Srbiji 250 hiljada ljudi pati od depresije

    U Srbiji oko 250.000 ljudi pati od depresije, a uprkos tim velikim brojkama ostaje i dalje nedovoljno prepoznata u društvu. Veliki deo populacije ima predrasude u vezi sa problemima mentalnog […]