• Suplementi nisu garancija dobrog zdravlja, a mogu da izazovu i negativne posledice

  Svakodnevno smo izloženi velikom broju reklama o doprinosu suplemenata našem zdravlju. Da li to znači da možemo da ih slobodno konzumiramo bez konsultacije s lekarom i da li će nam suplementi zaista pomoći ili mogu da izazovu ozbiljne probleme, objasnila je gošća Dnevnika, farmaceutkinja Slađana Panajotović.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Suplementi nisu garancija dobrog zdravlja, a mogu da izazovu i negativne posledice
  Foto: Pixabay

  Prošle nedelje u medijima je osvanula vest da su u Japanu preminule dve osobe, a da je preko sto primljeno u bolnicu zbog trovanja suplementima. Hitno je pokrenuta istraga, a kompanija je apelovala na kupce da prestanu da koriste pilule koje su reklamirane kao suplement za smanjenje holesterola i krvnog pritiska.

  Ovakve situacije srećom nisu tako česte, napominje gošća Dnevnika, farmaceutkinja Slađana Panajotović, a moguće je da iza tog događaja u Japanu zapravo stoji neinformisanost pacijenata o tome kakve sve zdravstvene uticaje može imati upotreba suplemenata.

  „Farmaceuti i lekari u Srbiji jesu svesni kakav uticaj suplementi mogu da imaju na zdravlje pacijenta. Oni mogu biti deo terapijskog plana. Važno je kada su u pitanju inicijative naših pacijenata, da u samomedikaciji uključuje suplemente, znaju da to ne treba da rade spontano, impulsivno, da je jako dobro da se raspitaju kakav zdravstveni uticaj može imati određeni suplement. Kao prvo, šta je glavna delujuća molekula, koji su punioci“, naglašava Panajotovićeva za RTS.

  Jako je važno da kupci suplemenata farmaceutu kažu koje sve lekove trenutno koriste, kako bi oni napravili dobru kombinaciju i preporuku da bi se izbegla iterakcija između terapije koju je odredio lekar i koju redovno koristi i suplemenata, kao i hrane. Osim toga i Sunce, odnosno UV zraci mogu da utiču na naš organizam kada koristimo lekove i suplemente.

  „Znači, što više informacija, što više znanja, to je za pacijenta bolje“, savetuje farmaceutkinja.

  Kako je regulisana prodaja suplemenata

  Ministar zdravlja donosi akt – Pravilnik o prometu dijetetskih suplemenata. U okviru tog pravilnika su liste aktivnih supstanci koje uopšte mogu da se nađu u okviru jednog dijetetskog suplementa, odnosno dodatku ishrani.

  Definisane su najviše doze koje mogu da se nađu u okviru tog suplementa. Zabranjeno je da se koriste biljke jakog dejstva koje su štetne. Zabranjene su bilo koje supstance koje mogu imati štetan uticaj na zdravlje.

  Tačno je definisano kako izgleda deklaracija jednog suplementa, koje sve podatke nosi takva deklaracija. Da li smeju da ga koriste deca, doilje, trudnice i osetljive populacije pacijenata.

  Suplementi su svi dodaci ishrani koji mogu da nadoknade mikronutrijente, vitamine i minerale, koje ne unosimo putem ishrane. U suplemente spadaju i ekstrakti biljaka.

  Lekovi i suplementi na bazi bilja

  Na našem tržištu postoje osim biljnih suplemenata i lekovi koji su na biljnoj bazi i oni spadaju u drugu kategoriju.

  „Oni su izrađeni tako da u svakoj dozi tog biljnog leka bude prisutna tačno određena, standardizovana količina tog biljnog ekstrakta i to donosi dodatnu sigurnost. Na našem tržištu ima otprilike oko 40 registrovanih biljnih lekova i tradicionalnih biljnih lekova i u okviru tog sekundarnog pakovanja postoje uputstva za pacijenta koje je vrlo informativno i koje treba pročitati“, ističe Slađana Panajotović.

  Pacijenti koji ne mogu da čitaju ili razumeju uputstvo, trebalo bi da pitaju farmaceuta da im pojasni sve što je važno – kada da ga koriste, u kojoj dozi, šta ne smeju da rade, odnosno kako da se ponašaju kada upotrebljavaju neki biljni lek.

  Zašto koristimo suplemente

  Važno je znati šta želimo da postignemo određenim suplementom, napominje farmaceutkinja. Ukoliko je to imunitet, ukoliko je to podizanje energije najbolje je za savet pitati lekara i farmaceuta kako bismo dobili adekvatan savet šta da uključimo.

  „Ima puno grešaka kod upotrebe suplemenata – od doze preko kombinacije. Na primer, određena hrana može da utiče tako da suplement ne daje svoj maksimum ili da dâ pogrešan efekt. Ono što treba da pratimo to su simptomi. Da li se pojavljuje nesanica, glavobolja, da li nam otiču noge, da li se pojavljuje nešto što odudara od uobičajenog kada smo počeli da koristimo neki suplement“, savetuje gošća Dnevnika.

  Svakako treba izbegavati dupliranje doza, bez obzira što neko na taj načim misli da će brže rešiti problem.

  Suplementi u kombinaciji sa lekovima

  Farmaceutska komora je omogućila da se proveri kombinacija lekova i svi pacijenti stariji od 65 godina sa više od pet lekova u terapiji, ukoliko žele da koriste biljne lekove, čajeve, suplemente mogu da traže od apotekara da proveri postoje li izvesne interakcije u njihovom terapijskom planu.

  Pored svih pomenutih mera opreznosti, važno je naglasiti i da se suplementi kupuju u apotekama gde je proveren kvalitet i bezbednost preparata, a ne preko interneta i društvenih mreža jer se rizikuje da dođe do neželjenih efekata, ističe na kraju gostovanja u Dnevniku, farmaceutkinja Slađana Panajotović.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Budućnost medicine: Da li će roboti zameniti hirurge

  Minimalna invazivna hirurgija je zlatni standard hirurgije, kažu lekari, a njena budućnost je robotska hirurgija. Više od 500 stručnjaka iz celog sveta okupili su se u Nišu na drugom kongresu […]