• Test krvi uz korišćenje veštačke inteligencije novi metod u dijagnostici sepse

  Lekari tvrde da bi kombinovanje jednostavnog testa krvi sa veštačkom inteligencijom (AI) moglo da pomogne da se brže dijagnostikuje sepsa i identifikuju pacijenti sa najvećim rizikom od teških komplikacija.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Test krvi uz korišćenje veštačke inteligencije novi metod u dijagnostici sepse
  Foto: Pixabay

  Svake godine od sepse život izgubi oko 11 miliona ljudi širom sveta, piše Gardijan i navodi da medicinski stručnjaci koji su kombinovali jedinstveni, individualni molekularni potpis sepse sa alatima AI da bi predvideli rizik od otkazivanja organa i smrti pacijenta tvrde da bi dualni pristup koji uključuje test krvi i korišćenje AI mogao brže da dijagnostikuje visokorizične pacijente i doprinese spasavanju ljudskih života.

  Dr Liza Melhamar sa Univerziteta Lund u Švedskoj, ističe da je veoma važno da se pacijenti kod kojih postoji sumnja na sepsu identifikuju pre početka otkazivanja organa.

  „Test krvi u kombinaciji sa personalizovanim modelom rizika ima potencijal da spase živote pružanjem preciznije dijagnoze sepse i određivanjem tipa pacijenta koji može da razvije teže kliničke manifestacije“, ukazuje Melhamar.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Budućnost medicine: Da li će roboti zameniti hirurge

  Minimalna invazivna hirurgija je zlatni standard hirurgije, kažu lekari, a njena budućnost je robotska hirurgija. Više od 500 stručnjaka iz celog sveta okupili su se u Nišu na drugom kongresu […]