• Tokom narednih dana temperature opasne po zdravlje: Batut izdao upozorenje

  Institut „Batut“ izdao je upozorenje zbog najavljenog toplotnog talasa u narednim danima – 9, 11. i 13. juna temperature vazduha širom Srbije biće u kategoriji „opasnih pojava“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Tokom narednih dana temperature opasne po zdravlje: Batut izdao upozorenje
  Foto: Pixabay

  Meteorolozi za danas i naredne dana najavljuju pretežno sunčano i toplo vreme – između 31 i 35 stepeni Celzijusa.

  Zbog toga iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ kažu da se u narednim danima prognozirane vrednosti maksimalne dnevne temperature vazduha podvode pod kategoriju „opasne pojave“.

  „I to 9. juna na severu Srbije i u Beogradu, 11. juna u severnoj, centralnoj i zapadnoj Srbiji, a 13. juna u Beogradu“, navode u „Batutu“.

  U saopštenju „Batuta“ se ističe da, sa aspekta zdravlja ljudi, prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), toplotni talas je pojava od najmanje tri uzastopna dana kada je maksimalna dnevna temperatura vazduha iznad definisane kritične vrednosti.

  Dr Ivana Stefanović iz Gradskog zavoda za hitnu medicinsku u Beogradu savetuje građanima da izbegavaju najtopliji deo dana za boravak napolju i da što češće uzimaju tečnost i tako se rehidriraju.

  „Ključni savet je umerenost. Svi mi treba da vodimo računa o svom zdravlju, a naravno da će tropski talas i visoke temperature najviše pogoditi pacijente koje već imaju neke hronične bolesti, najčešće one sa kardiovaskularnim bolestima“, rekla je Stefanović.

  Mere lične zaštite

  Iz Instituta navode da temperature podvedene pod kategoriju „opasnih pojava“ podrazumevaju da građani sprovode mere lične zaštite.

  – Odeća bi trebalo da je napravljena od laganih letnjih materijala svetle boje, a čija struktura dopušta propustljivost vazduha i omogućava uspešnije odavanje toplote;

  – Redovna rehidracija tokom celog dana, nevezano za stepen fizičke aktivnosti ili osećaj žeđi.

  – Ukoliko se radi o starijoj populaciji ili nezaposlenima, sve teže kućne poslove (pranje rublja, tepiha, zavesa) trebalo bi obavljati u hladnijoj polovini dana (jutro, veče).

  – Bez preke potrebe ne bi trebalo napuštati dobro klimatizovan zatvoreni prostor za sve vreme trajanja povišene spoljne temperature. Ukoliko je to neizbežno, obezbediti redovnu rehidraciju u toku boravka na toplom.

  – Posebnu pažnju treba obratiti na održavanje lične higijene, zatim na higijenske uslove u toku pranja voća i povrća, kao i na samu pripremu hrane, jer u uslovima kada je organizmu neophodno besprekorno funkcionisanje sistema termoregulacije, svaka dehidracija, nastala kao posledica alimentarne intoksikacije praćene dijarejom, dodatno bi komplikovalo zdravstveno stanje osobe koja je pretrpela bilo koje od navedenih kliničkih manifestacija toplotnog stresa.

  Opasni vremenski uslovi praćeni su izraženim klimatskim pojavama, koje bi mogle da predstavljaju rizik po zdravlje, mogućnost nastanka toplotnog stresa, naročito kod osetljivih populacionih grupa (mala deca, trudnice, stari, hronično oboleli pacijenti).

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Simptomi toplotnog udara

  Toplotni udar nastaje kada telo nije u stanju adekvatno da reguliše svoju telesnu temperaturu zbog izloženosti visokim […]