• U Srbiji epilepsiju ima oko 70.000 ljudi, u svetu oko 50 miliona

  Udruženje Centar za obolele od epilepsije navodi da je epilepsija četvrti najčešći neurološki poremećaj i da u Srbiji ima oko 70.000 osoba obolelih od te bolesti, dok ih u svetu ima oko 50 miliona.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U Srbiji epilepsiju ima oko 70.000 ljudi, u svetu oko 50 miliona
  Foto: Pixabay

  Taj centar je, povodom Svetskog dana posvećenog osobama sa epilepsijom, naveo da se on obeležava 26. marta širom sveta kao „Ljubičasti dan“.

  Naglačava se da je ključno podići svest o životu osoba sa epilepsijom, jer im u velikoj većini slučajeva mnogo teže pada stigmatizacija nego sama bolest.

  „Epileptični napad i njegovo ispoljavanje često nailaze na nerazumevanje okoline, a strah, predrasude i diskriminacija vezani za epilepsiju utiču na kvalitet života ljudi koji žive sa ovim stanjem, kao i njihovih porodica“, dodaje se u saopštenju.

  Centar za obolele od epilepsije će u opštini Zvezdara u Beogradu organizovati tradicionalnu manifestaciju na kojoj će govoriti neurolozi, oboleli od epilepsije i njihove porodice, dok će predstavnici tog udruženja od 13 do 17 časova ispred zgrade te gradske opštine razgovarati sa građanima.

  Povodom obeležavanja „Ljubičastog dana“, u Beogradu će u noći između 26. i 27. marta ljubičastom svetlošću biti obasjana fontana na Slaviji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Simptomi toplotnog udara

  Toplotni udar nastaje kada telo nije u stanju adekvatno da reguliše svoju telesnu temperaturu zbog izloženosti visokim […]