• U Srbiji od porfirije boluje oko 100 osoba, uglavnom pogađa žene

  Porfirija je retka nasledna bolest koja se javlja usled mutacija u genima odgovornim za sintezu hemoglobina, ključnog proteina u crvenim krvnim zrncima.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U Srbiji od porfirije boluje oko 100 osoba, uglavnom pogađa žene
  Foto: Pixabay

  U Srbiji je registrovano oko 100 pacijenata koji boluju od porfirije, bolesti poremećaja gena, a uglavnom pogađa žene, rekao neurolog dr Stojan Perić.

  „Bolest porfirija najčešće pogađa žene u reproduktivnom i radnom periodu, od 15 do 45 godine života, zato što postoji snažna veza provokacije napada porfrije sa hormonskim statusom“, rekao je Perić na konferenciji za novinare u cilju podizanja svesti o toj bolesti.

  Porfirija je retka nasledna bolest koja se javlja usled mutacija u genima odgovornim za sintezu hemoglobina, ključnog proteina u crvenim krvnim zrncima.

  Prevalencija bolesti, kako je naveo dr Perić, je devet pacijenata na 100.000 stanovnika, ali je oko 10 puta češća sama mutacija, nego ispoljena bolest i ljudi koji nose mutaciju, prema njegovim rečima, nikada neće ispoljiti simptome ove bolesti.

  „Akutni napadi porfirije su veoma dramatični, oni najčešće kreću sa bolovima u trbuhu, ali pacijenti imaju i psihijatrijske simptome, postaju anksiozni, mogu imati halucinacije, epileptičke napade, a mogu biti i potpuno paralisani uključujući paralizu mišića za disanje, kada im je potrebna pomoć respiratora“, rekao je on.

  Porfirija je, kako je rekao, nepredvidiva i pacijenti često završavaju kod različitih specijalista, godinama budu bez dijagnoze ili operisani više puta zbog sumnje lekara da se radi o endometriozi, slepom crevu i drugim dijagnozama.

  Dr Perić je naglasio da je važno na vreme prepoznati da se radi o porfiriji, kako pacijenti ne bi bili izloženi neadekvatnom lečenju.

  „Lečenje ove bolesti ogleda se u sprečavanju napada izbegavanjem pokretača napada, lečimo akutni napad kada se dogodi, koristimo lekove za terapiju bola i postoji terapija koja menja tok bolesti – hormonska terapija, transplatacija jetre i RNK interferirajuća terapija“, naveo je dr Perić.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Simptomi toplotnog udara

  Toplotni udar nastaje kada telo nije u stanju adekvatno da reguliše svoju telesnu temperaturu zbog izloženosti visokim […]

  Vežbanje na vrućini – da ili ne?

  Kakva treba da bude fizička aktivnost u letnjim mesecima, da li vežbati ujutru ili uveče i koliko je bitna hidratacija – pitanja su koja muče sve one koji vole da ostanu aktivni i tokom vrelih […]

  Kako da visoke temperature ne ugroze najmlađe

  Tropske temperature u Beogradu i većem delu Srbije podrazumevaju savete o pravilnom unosu tečnosti, kratkom boravkui na suncu u najtoplijem delu dana, kao i boravak u rashlađenim prostorijama. […]