• Umrla i druga osoba kojoj je presađen genetski modifikovan svinjski bubreg

  Liza Pizano, prva osoba koja je dobila mehaničku srčanu pumpu, kao i genetski modifikovan svinjski bubreg, umrla je u nedelju, prema njujorškoj Langone Health klinici.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Umrla i druga osoba kojoj je presađen genetski modifikovan svinjski bubreg
  Foto: Pixabay

  Pizano je dobila transplantaciju 12. aprila, ali je organ otkazao zbog ograničenog protoka krvi i izvađen je 29. maja, piše CNN, a prenosi N1.

  Ona nije bila prva osoba kojoj je presađen organ genetski modifikovane svinje, ali jeste bila prva koja je ovakav organ dobila, a da ima i mehaničku srčanu pumpu.

  Pre nekoliko meseci, odmah nakon operacije, rekla da čak i ako transplantacija organa ne uspe za nju, možda hoće za sledeću osobu.

  „Bar će neko imati koristi od toga“, rekla je ona.

  Dr Robert Montgomeri je u utorak rekao da je „Lizin doprinos medicini, hirurgiji i ksenotransplantaciji značajan“.

  „Liza nam je pomogla da se približimo budućnosti u kojoj neko ne mora da umre da bi druga osoba živela“, kazali su lekari.

  Lekari u SAD sprovode ksenotransplantaciju u retkim slučajevima, uz dozvolu američke Uprave za hranu i lekove.

  Svinjski bubreg koji je dobila genetski je izmenjen da bi izbegao ljudska antitela, koja obično otkrivaju i napadaju strane organe. Timusna žlezda svinje, koja igra ulogu u imunitetu, postavljena je ispod bubrega svinje kako bi dodatno pomogla telu žene da prihvati organ.

  Međutim, bubreg je uklonjen u maju nakon što je utvrđeno da „više ne doprinosi dovoljno da opravda nastavak režima imunosupresije“, rekao je tada Montgomeri.

  Pizanova „hrabrost dala je nadu hiljadama ljudi koji žive sa završnim stadijumom zatajenja bubrega ili srca i koji bi uskoro mogli imati koristi od alternativnog snabdevanja organima“, rekao je on u izjavi u utorak.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Lekari Batuta: Povećava se broj gojazne dece

  Lekari Instituta Dr Milan Jovanović Batut upozoravaju da problemi sa povišenom telesnom težinom ili gojaznost sve više hvataju maha među decom u Srbiji i da se iz godine u godinu povećava broj […]