• Urolog objasnio zašto muškarci u Srbiji retko odlaze na preventivne preglede prostate

  Kako prof. dr. Aleksandar Milošević, urolog, navodi za N1, „kancer prostate se javlja od 50. godine i predstavlja najčešći maligni tumor naših muškaraca. Kritične godine su oko 65. i 75. Takođe se smatra da muškarci preko 80 godina skoro svi imaju incidentalni karcinom prostat, ali bez simptoma“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Urolog objasnio zašto muškarci u Srbiji retko odlaze na preventivne preglede prostate
  Foto: Pixabay

  „Danas postoje razne terapije koje mogu da izleče tumor kod muškarca kojima je u 75. godini dijagnostikovana ova bolest u početnoj fazi“, kaže doktor i dodaje da „ukoliko se javi u 50. godin, onda je slabo izlečiv i prosečno preživljavanje je oko tri godine“.

  On dodaje da je „u 65. godini preživljavanje oko pet godina, a kod starijih 10 i više godina“.

  Muškarci od 50. godine bi trebalo bar jednom godišnje da rade pregled prostate, što su i preporuke Svetske zdravstvene organizacije.

  „Kod nas muškarci to retko rade, jer naše osiguranje ne tera ljude da u određenim kritičnim periodima odlaze kod lekara, pokrivaju im to nazovi besplatnim osiguranjem. Tako da oni najčešće završavaju na privatnim klinikama, gde je to skupo i nije pokriveno osiguranjem“, objašnjava dr. Milošević za N1.

  On je mišljenja da bi muškarci u pedesetim godinama trebalo da nađu svog urologa, da se vežu za njega, i da jednom godišnje odlaze na prisupačan preventivni pregled koji podrazumeva ultrazvučni pregled i pregled krvi – tumorski marker prostate PSA.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Pad broja obolelih od gripa i prehlade

  Broj obolelih od oboljenja sličnih gripu ove nedelje je u odnosu na prethodnu pao za 12 odsto, saopštio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović […]

  Sve više alergija zbog toplog vremena

  Toplije vreme u februaru i ranije cvetanje drveća doveli su ove godine do rane sezone alergija, dok broj ljudi koji imaju probleme sa ovim oboljenjima stalno raste, rekli su alergolozi Mirjana […]