• Vrhunska metoda rekonstrukcije dojke, tkivni ekspander broj jedan u svetu – i u Srbiji

  U Vojno-medicinskoj akademiji urađena je prva intervencija rekonstrukcije dojke nakon mastektomije inovativnim tkivnim ekspanderom. Operaciju je izveo načelnik za plastičnu hirurgiju i opekotine VMA pukovnik prof. dr Nenad Stepić.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vrhunska metoda rekonstrukcije dojke, tkivni ekspander broj jedan u svetu – i u Srbiji
  Foto: Pixabay

  Reč je o revoluciji u plastičnoj hirurgiji kada se govori o rekonstrukciji dojke.

  „Ono što je specifično, to je da smo svedoci da je jedna vodeća kompanija u svetu, prepoznala VMA kao referentnu ustanovu, koja se dugo bavi lečenjem karcinoma dojke i završnim fazama lečenja koja podrazumeva rekonstrukciju dojke. Oni su nama donirali jedan ekspander koji je po nekim svojim karakteristikama jedinstven u svetu“, rekao je dr Stepić za RTS i dodao da je ta jedinstvenost u tome što se uz taj ekspander mogu potpuno nesmetano voditi sve dijagnostičke procedure, poput magnetne rezonance, kao i razni vidovi terapije.

  Objasnio je da su i kolege sa Onkološkog instituta kao još jedne referentne ustanove ugradile isti ekspander.

  Kaže da je ovakav vid rekonstrukcije mnogo lakši za pacijentinje od drugih metoda.

  „Za razliku od dosadašnjeg najčešćeg načina rekonstrukcije dojke, koji podrazumeva rekonstrukciju sopstvenim tkivom, takve operacije su dugotrajne, bilo da uzimamo mišić sa leđa ili tkiva sa stomaka, takve operacije dovode do oštećenja drugih delova tela, pa onda gledate šta je manja muka“, objasnio je gost Jutarnjeg programa.

  Doktor Stepić naglašava da, kada završetak lečenja karcinoma dojke podrazumeva njenu rekonstrukciju, to znači da je pacijentkinjama omogućena lakša ponovna socijalizacija, povratak na sport, plažu, nesmetan društveni život… posle, kako je naveo „preživljavanja golgote“, iako je bolest pobeđena, jer je jako važno da se „pacijentkinje ne skrivaju i ne povlače u sebe“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Tumačenje kompletne krvne slike (KKS) za početnike

  Kompletna krvna slika (KKS) predstavlja osnovnu laboratorijsku analizu krvi koja se radi zbog procene opšteg zdravstvenog stanja čoveka. Analize krvi jasno ukazuju na to da li postoje upalni […]