• Zabrane i ograničenja poseta u bolnicama, nošenje maski i mere opreza

  Prema izveštajima domova zdravlja i zavoda za javno zdravlje, u toku je cirkulacija i mešanje više virusa, bakterija i respiratornih infekcija sa sličnim simptomima – od kovida, preko gripa do respiratornog sincicijalnog virusa i velikog kašlja. Pored nošenja maske, obaveznog testa pre ulaska u bolnicu zbog operacije, ponovo je uvedeno ograničenje ili zabrana poseta. Epidemiološkinja Vesna Mioljević ističe da su posete u Kliničkom centru Srbije još od septembra zabranjene i da ostaju na snazi u cilju prevencije i širenja respiratornih infekcija.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zabrane i ograničenja poseta u bolnicama, nošenje maski i mere opreza
  Foto: Pixabay

  Ministarstvo zdravlja je nakon sastanka Radne grupe za borbu protiv kovida, koja je razmatrala epidemiološku situaciju, uputilo zdravstvenim ustanovama dopis da je neophodno pojačati mere opreza.

  Vesna Mioljević, članica te Radne grupe, kaže za RTS da su već prošle godine dali jasna uputstva o merama prevencije vezane za kovid, ali ističe da to podrazumeva prevenciju i drugih respiratornih oboljenja koja su sada prisutna na teritoriji Srbije.

  „Svakako posete su zabranjene u Kliničkom centru Srbije od septembra, jer smo imali nešto povećan broj pacijenata sa kovidom, ali obzirom da smo ušli u period jeseni i zime, ta mera je i dalje kao preventivna ostala. Posete su zabranjene, tako da molimo za razumevanje i posetioce i pacijente, jer je to sve u svrhu prevencije i širenja respiratornih infekcija“, apelovala je Mioljevićeva.

  Takođe, naglašava i da bi trebalo da se nose maske, koje su obavezne za zdravstvene radnike u toku rada sa pacijentom.

  „Ali i za pacijente koji se nalaze na ambulantama, odnosno čekaju preglede u čekaonicama, kada zaista ima opravdanja nositi maske, kada svi oko nas imaju neke simptome koji izazivaju kašalj. Znači nošenje maske nas štiti od infekcije i širenja svakako u tim prostorima gde se nalaze veliki broj osoba“, ukazuje epidemiološkinja.

  Grip u pojačanju, probleme zadaje i veliki kašalj

  Poslednjih dana beleži se manje slučajeva obolelih od kovida, ali je grip u pojačanju.

  Mioljevićeva ukazuje da je proteklih nekoliko nedelja povećan broj pacijenata kod kojih se dijagnostikuje influenca AH1 ili AH3, kao i infekcija SARS-KoV-2.

  „Klinike koje rade 24 sata koje primaju pacijente su Urgentni centar, Klinika za pulmologiju i Infektivna. Ali svakako da pacijenti ukoliko imaju neku od dijagnostikovanih, potvrđenih respiratornih infekcija bilo da je grip, bilo da je kovid, moraju da se hospitalizuju i leče na našim klinikama, svaka ima određen izolaciju tako da se pacijenti hospitalizuju i leče i od osnovne bolesti ali i ako imaju grip“, objasnila je doktorka.

  Velike probleme u prethodnom periodu zadavao je veliki kašalj, zato je važno pridržavati se, pogotovo u periodu inkubacije epidemioloških mera.

  „Iz tog razloga je svakako jedna od najvažnijih mera, vakcinacija. Apelujem na roditelje da vakcinišu svoju decu u obaveznom kalendaru vakcinacije. Svakako ima vakcina koje nisu obavezne, a koje se preporučuju određenim rizičnim grupama. Kada je reč o vakcini protiv gripa, najbolje je primiti krajem oktobra, početkom novembra, ali ni sada ni kasno“; navodi Mioljevićeva.

  Međutim, naglašava da je od dana prijema vakcine, neophodno najmanje dve, a optimalno tri nedelje da organizam stvori određeni broj antitela koji štiti od infekcije virusom gripa, znači treba se vakcinisati na vreme.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Pad broja obolelih od gripa i prehlade

  Broj obolelih od oboljenja sličnih gripu ove nedelje je u odnosu na prethodnu pao za 12 odsto, saopštio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović […]

  Sve više alergija zbog toplog vremena

  Toplije vreme u februaru i ranije cvetanje drveća doveli su ove godine do rane sezone alergija, dok broj ljudi koji imaju probleme sa ovim oboljenjima stalno raste, rekli su alergolozi Mirjana […]

  Zašto je prirodni porođaj bolji od carskog reza

  Buduća mama koja prvi put donosi bebu na svet ne zna šta je sve očekuje, nekada se i plaši, ali ima i mnoga pitanja i dileme. Da li epiduralna anestezija pomaže ili odmaže? Kada se akušer […]