Evropska nedelja mobilnosti

Promocija turističke mape Pančeva

Pančevo, Pon, 19/09/2016 - 13:09
Bratislav Bosnjak

PANČEVO, 19. septembar – Četvrti dan „Evropske nedelje mobilnosti" u Pančevu obeležila je pres konferencija u prostorijama Turističke organizacije Pančeva, na kojoj je promovisana Turistička mapa našeg grada, sa svim mogućim potencijalima reke Tamiš, Potamišja, Gradske šume i naseljenih mesta u okolini Pančeva.

– Mapu je dizajnirao Aleksandar Stanojlović, jedan od najuspešnijih u ovoj oblasti na prostoru bivše SFRJ, i ona će biti predstavljena na sajmu turizma u Beogradu. Na mapi su obeležene sve značajne lokacije za avanturističku ponudu grada, od Beograda do Smedereva, a među njima je i Bela stena koja u potpunosti pripada Pančevu i predstavlja ogroman turistički potencijal. Bela stena će još više dobiti na značaju nabavkom katamarana u narednoj turističkoj sezoni. To se takođe odnosi i na ostale pančevačke plaže koje se nalaze u Jabuci i Glogonju, a želja nam je da obuhvatimo i ivanovačku Adurekao je Branislav Rovčanin direktor Turističke agencije Pančevo.

On je dodao i da se na mapi nalaze sve obeležene staze u gradskoj šumi, kao i postojeći biljni i životinjski svet.

– Pančevo nastanjuje 176 vrsta ptica, što je više nego na području Beograda i ovaj zanimljiv podatak se nalazi na mapi. Takođe su prikazane manifestacije, kao što su „Dani Vajferta" koje se dešavaju na samim obalama. Svako naseljeno mesto sa svojim značajnim manifestacijama i lokacijama za avanturističku ponudu se takođe nalazi na ovoj mapi. Područje Gradske šume u kojoj se nalazi 12km obeležene staze je detaljno opisano na mapi i ona je jako važna za građane Pančeva zbog svih svojih potencijala i blizine samom gradu. Napomenuo bih da je životinjski i biljni svet u Gradskoj šumi fascinantan. Tamo se mogu naći srne, divlje svinje i crna roda koja pripada ugroženoj vrsti ptica. U ovom delu šume postoje i hrastovi južnjaci koji su stari preko stotinu godina.

Osim Rovčanina, na konferenciji su govorile i Katrina Banjai, gradska većnica zadužena za zaštitu životne sredine i održiv razvoj, kao i Gordana Vlajić iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine. One su napomenule značaj manifestacije „Evropska nedelja mobilnosti" i najavile da će sutra u holu Gradske uprave biti prezentovan Biciklofon, koji predstavlja trenažni bicikl sa punjačem za mobilni telefon.Najnovije vesti

Društvo

Danas je Međunarodni praznik rada

Međunarodni praznik rada, Prvi maj, obeležava se danas širom sveta u znak sećanja na dan kada je 1886. godine oko 40.000 radnika u Čikagu, tražeći bolje uslove života, stupilo u štrajk i