Foto: Pixabay
Vodič kroz slatki svet čudesnih ukusa najpoznatije poslastice na planeti

Poslastica koja je očarala svet najpopularnija i u Pančevu

Izvor: 
Alisa Grujić Sre, 28/12/2016 - 10:29

Ko je prvi izumeo palačinke zvanična istorija nije zabeležila. Po legendi, savremene palačinke je smislio kuvar pape Gelazija kad je 2. januara 492. godine u Vatikan došlo toliko hodočasnika da je ponestalo hrane, a našlo se samo jaja i brašna. Novootkrivena poslastica je vremenom osvojila Evropu. Kroz istoriju, sastojci za palačinke, pribor, kao i "finalni proizvod" su se prilagođavali raznim nacionalnim kuhinjama i lokalnim običajima. Ispostavilo se da je reč o odličnom izumu s obzirom na to da može da se jede u slatkoj i slanoj varijanti, sa svim i svačim, ali i bez ičega.

Jednostavne, pečene mešavine mleka, brašna, jaja i začina su antički Rimljani nazivali  Alita Dolcia (latinski naziv za nešto slatko). U zavisnosti od mešavine sastojaka i načina pripreme, završni proizvod je izgledao kao nešto između palačinki, omleta i pogačica. Spremali su ih i sa medom i biberom, o čemu svedoče brojni zapisi.

Postoji mnogo različitih vrsta palačinki, a Lifestyle 013info izabrao je neke od najzanimljivijih. Sledi priča o njima.

Foto: Pixabay
Palačinke

Filovi i prilozi

Danas se na svakoj trpezi mogu naći klasične, bečke, čokoladne, kineske, mesne, šarene, švajcarske, zelene, pohovane palačinke, ali i hrskavci, omotići, zavežljajčići, torte i kolači od palačinki, a mogućnosti za njihovo filovanje su beskrajne. Uz slatke palačinke u našim krajevima najčešće idu džemovi, voće, pogotovo šumsko, zatim mlečni proizvodi, čokolada, šlag i sladoled. Starije generacije uglavnom biraju tradicionalnije priloge kao što su šećer i orasi, dok se mlađi odlučuju za eurokrem s dodacima keksa i voća. Slane su ili punjene mlevenim mesom ili jednostavnijim filovima s pavlakom, raznim kremastim salatama, šunkom, sirom i srodnim dodacima. Pohovane palačinke pune se šunkom i kačkavaljem, a prelivaju kečapom, majonezom ili tartar sosom. Malo mašte i kreativnosti donose zaista neverovatne kombinacije. U pančevačkom restoranu Borneo, koji smo ovom prilikom obišli u potrazi za originalnim receptom, preporučuju palačinke u šatou, a poznate su i njihove Diplomat (porcija od 4 palačinke), kao i Acine palačinke koje su ime dobile po kuvaru a filuju se prezlama, nutelom, orasima, prelivom od malina i sladoledom.

Foto: Pixabay
Palačinke

Najslađi i najpoznatiji dezert

Francuske Crêpe Suzette palačinke s narandžinom korom i Grand Marnier likerom su, prema predanju, nastale kada je princ od Velsa zatražio palačinke kao desert, a kuvar ih je spremio i nazvao prema dami koja je te večeri bila prinčeva pratnja. Sutradan je od princa dobio panamski šešir, štap i prsten i priču koja ga je proslavila.  Torta od palačinki, takozvana Mille Crepe (od reči mille koja znači hiljadu), kombinuje se s jagodama i slatkom pavlakom. Austrijske Palatschinken su i našim palačinkama dale ime. Nalik su palačinkama koje se jedu u Srbiji, a u Austriji se mažu džemom od višnje ili jabuke i čokoladom. Grčke Tiganides, najstariji oblik palačinki, prže se na maslinovom ulju, a filuju medom i cimetom. S Tajlanda nam dolaze Roti, palačinke s karamelizovanim bananama. Palačinke se jedu i u Americi, a svima su poznate njihove deblje palačinke, Flapjacks, koje tradicionalno poslužuju s javorovim sirupom i voćem. Mađarske Gundel palačinke su s orasima, suvim grožđem, pomorandžinom korom, cimetom, rumom i crnom čokoladom, i – flambirane. Flambiranje je kulinarski izraz koji označava postupak u kom se gotovo jelo ili poslastica preliju istopljenom masnoćom ili alkoholnim pićem i potom zapale. Palačinke u vinskom šatou pripremale su se kao specijalitet na Petrovaradinskoj tvrđavi, a danas ih ima u gotovo svim boljim restoranima.

Foto: Pixabay
Palačinke

Za ljubitelje slanog

Iz Francuske dolaze i palačinke koje se prave sa leblebijama i maslinovim uljem. Španski Kaneloni (rolnice od testa) filuju se dinstanim mlevenim mesom, ređaju u pleh, prelivaju jajima i mileramom i peku u rerni. Italija, domovina kanelona, sve više jede gotove, suve kanelone. Ruske palačinke, Bliny, pripremaju se s heljdinim brašnom, a fil je carski: kavijar, vreo maslac, haringa, dimljena riba i pasta od sardina.  Indijske Dosa palačinke se tradicionalno prave od pirinča i sočiva, a pune se začinjenim povrćem.  Engleske, Toad in a hole palačinke, punjene su kobasicama ili svinjetinom. Zapečene u rerni i premazane jajima, često su se jele i u engleskim kolonijama. Kineske, sasvim su male palačinke za čiju je smesu potrebno samo brašno i vrela voda. U njih se stavljaju komadići mesa ostrugani s pečene patke. Palačinke od bundeve su savršene za branč ili kao slana grickalica uz aperitiv. Na severu Crne Gore peku se palačinke od heljde, svaka se zaliva sirom i kajmakom i stavlja na prethodnu, pa zapeče u rerni, sve dok se sve ne istroši. Tako nastaje čuvena crnogorska heljdina pita. Svoj put do potrošača našle su i hrono palačinke za sve one koji vode računa o unosu kalorija, kao i bezglutenske proteinske palačinke namenjene sportistima.

Foto: Pixabay
Palačinke

Tradicija i običaji

Palačinke su vremenom postale toliko popularne da su se oko njih ispleli brojni običaji, rituali ali i sujeverja. Pokladni utorak je u Francuskoj i zemljama gde se zadržao francuski uticaj poznat kao Masni utorak i svake godine se za ovaj praznik organizuju takmičenja u pečenju palačinki. Bitno je baciti ispečenu palačinku u vis i ponovo je uhvatiti u tiganj. Za Novu godinu je običaj da se drži novčić u ruci kojom se drži tiganj, pa ako novčić ne ispadne, cele godine ćete imati novca! U anglosaksonskim zemljama, Pokladni utorak je u narodu poznat kao i Dan palačinki, verovatno zato što  su se tada sva preostala jaja trošila na palačinke uoči početka posta.  Poklade u Rusiji obeležavaju praznikom Maslenica, kad se organizuju takmičenja u spremanju blinija. Tradicija pečenja palačinki u Rusiji postojala je još u pagansko vreme. Ovaj praznik se slavi i mnogim drugim državama uz puno različitih običaja: u Španiji, u Italiji (slavi se kao poslednji dan zime), a u Austriji se ovaj praznik obeležava tako što se na prozoru drži upaljena sveća da osvetli put pokojnicima.

I u Srbiji brojna udruženja žena i ugostiteljske škole organizuju svoja takmičenja u pripremanju ove poslastice. Lifestyle 013info vas poziva da otkrijete svoj omiljeni ukus i sa nama podelite vaša iskustva i recepte.

Foto: Pixabay
Palačinke

Osnovni recept za palačinke

Za testo je potrebno:

•    ½ l mleka i malo kisele vode

•    300gr brašna

•    3 jaja

•    2 kašike ulja

•    5gr soli

Važno je da testo bude gusto i da ga mutite dok ne postane glatko, bez grudvica. Najbolje će biti ako ga pustite da odstoji 20-30 minuta. U tiganj sipajte ulje pa kad se zagreje izručite ulje, tako da tiganj ostane samo masan. Vratite ga na ringlu i onda sipajte kutlačom testo, koje treba da bude ravnomerno raspoređeno po tiganju. Temperatura na kojoj se palačinke peku mora biti visoka. Ostavite nekoliko trenutaka na ringli, a onda prevrnite nožem ili bacite u vis. Čim se ispeče jedna strana palačinke, okrenite je na drugu stranu i pecite isto koliko i prvu (otprilike oko 1 minut). Gotove palačinke stavite na plitak tanjir i filujte. Savet: koristite samo teflonske tiganje jer ćete tako izbeći da vam se palačinke zalepe za dno.



Najnovije vesti

Srbija

Stižu pozivi za vojne vežbe

Portparol Ministarstva odbrane Jovan Krivokapić kaže da vojna obaveza traje do 65. godine, a da je plan Vojske Srbije da pripadnike rezervnog sastava poziva na vežbe jednom u pet godina. Pozivi za