Foto: Pixabay
Vodič kroz slatki svet čudesnih ukusa najpoznatije poslastice na planeti

Poslastica koja je očarala svet najpopularnija i u Pančevu

Izvor: 
Alisa Grujić Sre, 28/12/2016 - 10:29

Ko je prvi izumeo palačinke zvanična istorija nije zabeležila. Po legendi, savremene palačinke je smislio kuvar pape Gelazija kad je 2. januara 492. godine u Vatikan došlo toliko hodočasnika da je ponestalo hrane, a našlo se samo jaja i brašna. Novootkrivena poslastica je vremenom osvojila Evropu. Kroz istoriju, sastojci za palačinke, pribor, kao i "finalni proizvod" su se prilagođavali raznim nacionalnim kuhinjama i lokalnim običajima. Ispostavilo se da je reč o odličnom izumu s obzirom na to da može da se jede u slatkoj i slanoj varijanti, sa svim i svačim, ali i bez ičega.

Jednostavne, pečene mešavine mleka, brašna, jaja i začina su antički Rimljani nazivali  Alita Dolcia (latinski naziv za nešto slatko). U zavisnosti od mešavine sastojaka i načina pripreme, završni proizvod je izgledao kao nešto između palačinki, omleta i pogačica. Spremali su ih i sa medom i biberom, o čemu svedoče brojni zapisi.

Postoji mnogo različitih vrsta palačinki, a Lifestyle 013info izabrao je neke od najzanimljivijih. Sledi priča o njima.

Foto: Pixabay
Palačinke

Filovi i prilozi

Danas se na svakoj trpezi mogu naći klasične, bečke, čokoladne, kineske, mesne, šarene, švajcarske, zelene, pohovane palačinke, ali i hrskavci, omotići, zavežljajčići, torte i kolači od palačinki, a mogućnosti za njihovo filovanje su beskrajne. Uz slatke palačinke u našim krajevima najčešće idu džemovi, voće, pogotovo šumsko, zatim mlečni proizvodi, čokolada, šlag i sladoled. Starije generacije uglavnom biraju tradicionalnije priloge kao što su šećer i orasi, dok se mlađi odlučuju za eurokrem s dodacima keksa i voća. Slane su ili punjene mlevenim mesom ili jednostavnijim filovima s pavlakom, raznim kremastim salatama, šunkom, sirom i srodnim dodacima. Pohovane palačinke pune se šunkom i kačkavaljem, a prelivaju kečapom, majonezom ili tartar sosom. Malo mašte i kreativnosti donose zaista neverovatne kombinacije. U pančevačkom restoranu Borneo, koji smo ovom prilikom obišli u potrazi za originalnim receptom, preporučuju palačinke u šatou, a poznate su i njihove Diplomat (porcija od 4 palačinke), kao i Acine palačinke koje su ime dobile po kuvaru a filuju se prezlama, nutelom, orasima, prelivom od malina i sladoledom.

Foto: Pixabay
Palačinke

Najslađi i najpoznatiji dezert

Francuske Crêpe Suzette palačinke s narandžinom korom i Grand Marnier likerom su, prema predanju, nastale kada je princ od Velsa zatražio palačinke kao desert, a kuvar ih je spremio i nazvao prema dami koja je te večeri bila prinčeva pratnja. Sutradan je od princa dobio panamski šešir, štap i prsten i priču koja ga je proslavila.  Torta od palačinki, takozvana Mille Crepe (od reči mille koja znači hiljadu), kombinuje se s jagodama i slatkom pavlakom. Austrijske Palatschinken su i našim palačinkama dale ime. Nalik su palačinkama koje se jedu u Srbiji, a u Austriji se mažu džemom od višnje ili jabuke i čokoladom. Grčke Tiganides, najstariji oblik palačinki, prže se na maslinovom ulju, a filuju medom i cimetom. S Tajlanda nam dolaze Roti, palačinke s karamelizovanim bananama. Palačinke se jedu i u Americi, a svima su poznate njihove deblje palačinke, Flapjacks, koje tradicionalno poslužuju s javorovim sirupom i voćem. Mađarske Gundel palačinke su s orasima, suvim grožđem, pomorandžinom korom, cimetom, rumom i crnom čokoladom, i – flambirane. Flambiranje je kulinarski izraz koji označava postupak u kom se gotovo jelo ili poslastica preliju istopljenom masnoćom ili alkoholnim pićem i potom zapale. Palačinke u vinskom šatou pripremale su se kao specijalitet na Petrovaradinskoj tvrđavi, a danas ih ima u gotovo svim boljim restoranima.

Foto: Pixabay
Palačinke

Za ljubitelje slanog

Iz Francuske dolaze i palačinke koje se prave sa leblebijama i maslinovim uljem. Španski Kaneloni (rolnice od testa) filuju se dinstanim mlevenim mesom, ređaju u pleh, prelivaju jajima i mileramom i peku u rerni. Italija, domovina kanelona, sve više jede gotove, suve kanelone. Ruske palačinke, Bliny, pripremaju se s heljdinim brašnom, a fil je carski: kavijar, vreo maslac, haringa, dimljena riba i pasta od sardina.  Indijske Dosa palačinke se tradicionalno prave od pirinča i sočiva, a pune se začinjenim povrćem.  Engleske, Toad in a hole palačinke, punjene su kobasicama ili svinjetinom. Zapečene u rerni i premazane jajima, često su se jele i u engleskim kolonijama. Kineske, sasvim su male palačinke za čiju je smesu potrebno samo brašno i vrela voda. U njih se stavljaju komadići mesa ostrugani s pečene patke. Palačinke od bundeve su savršene za branč ili kao slana grickalica uz aperitiv. Na severu Crne Gore peku se palačinke od heljde, svaka se zaliva sirom i kajmakom i stavlja na prethodnu, pa zapeče u rerni, sve dok se sve ne istroši. Tako nastaje čuvena crnogorska heljdina pita. Svoj put do potrošača našle su i hrono palačinke za sve one koji vode računa o unosu kalorija, kao i bezglutenske proteinske palačinke namenjene sportistima.

Foto: Pixabay
Palačinke

Tradicija i običaji

Palačinke su vremenom postale toliko popularne da su se oko njih ispleli brojni običaji, rituali ali i sujeverja. Pokladni utorak je u Francuskoj i zemljama gde se zadržao francuski uticaj poznat kao Masni utorak i svake godine se za ovaj praznik organizuju takmičenja u pečenju palačinki. Bitno je baciti ispečenu palačinku u vis i ponovo je uhvatiti u tiganj. Za Novu godinu je običaj da se drži novčić u ruci kojom se drži tiganj, pa ako novčić ne ispadne, cele godine ćete imati novca! U anglosaksonskim zemljama, Pokladni utorak je u narodu poznat kao i Dan palačinki, verovatno zato što  su se tada sva preostala jaja trošila na palačinke uoči početka posta.  Poklade u Rusiji obeležavaju praznikom Maslenica, kad se organizuju takmičenja u spremanju blinija. Tradicija pečenja palačinki u Rusiji postojala je još u pagansko vreme. Ovaj praznik se slavi i mnogim drugim državama uz puno različitih običaja: u Španiji, u Italiji (slavi se kao poslednji dan zime), a u Austriji se ovaj praznik obeležava tako što se na prozoru drži upaljena sveća da osvetli put pokojnicima.

I u Srbiji brojna udruženja žena i ugostiteljske škole organizuju svoja takmičenja u pripremanju ove poslastice. Lifestyle 013info vas poziva da otkrijete svoj omiljeni ukus i sa nama podelite vaša iskustva i recepte.

Foto: Pixabay
Palačinke

Osnovni recept za palačinke

Za testo je potrebno:

•    ½ l mleka i malo kisele vode

•    300gr brašna

•    3 jaja

•    2 kašike ulja

•    5gr soli

Važno je da testo bude gusto i da ga mutite dok ne postane glatko, bez grudvica. Najbolje će biti ako ga pustite da odstoji 20-30 minuta. U tiganj sipajte ulje pa kad se zagreje izručite ulje, tako da tiganj ostane samo masan. Vratite ga na ringlu i onda sipajte kutlačom testo, koje treba da bude ravnomerno raspoređeno po tiganju. Temperatura na kojoj se palačinke peku mora biti visoka. Ostavite nekoliko trenutaka na ringli, a onda prevrnite nožem ili bacite u vis. Čim se ispeče jedna strana palačinke, okrenite je na drugu stranu i pecite isto koliko i prvu (otprilike oko 1 minut). Gotove palačinke stavite na plitak tanjir i filujte. Savet: koristite samo teflonske tiganje jer ćete tako izbeći da vam se palačinke zalepe za dno.



Najnovije vesti

Kultura

PANČEVO: Odabrani autori Rukopisa 40

Na konkurs za Rukopise 40 – Zbornik poezije i kratke proze mladih s prostora bivše Jugoslavije (izdavač: Dom omladine Pančevo), ove godine radove je poslalo 395 autora sa ex-JU prostora, a petočlani