• DOLOVO: Vinarijada čuva južnobanatsku lozu

  Udruženje „Sveti Trifun” iz Dolova ne odustaje od širenja sadnje novih čokota u ovom kraju, kao ni i pravljenja vina od autohtonih sorti, na tradicionalan način.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  DOLOVO: Vinarijada čuva južnobanatsku lozu
  Foto: Pixabay

  U Dolovu, selu u kojem se prave dobra vina i neguje tradicija vinogradarstva najavljuju „Vinarijadu”. Pripreme su počele još krajem prošlog meseca, a veliko finale se očekuje 14. februara. Tokom manifestacije, biće proglašena najbolja vino u četiri kategorije, deliće se besplatne sadnice loze i obilaziti vinogradi, vinski podrumi, sve uz bogat gastronomski i kulturno-umetnički program.

  Organizator dolovačke „Vinarijade” punih četvrt veka je Udruženje vinara i vinogradara „Sveti Trifun”, koje je istrajno i aktivno u naumu da održi, razvija i unapređuje vinogradarstvo na ovom području. Okuplja četrdesetak članova iz Pančeva, naselja Stari Tamiš, Alibunara, Deliblata, Mramorka, Kovina, koji pod vinovom lozom imaju blizu 50 hektara. Polovina površina je u Dolovu ali, ovde napominju, to nije dovoljno, nije postignut cilj postavljen 1998. godine, kada su se okupili.

  „Dolovo je nekada imalo 700 lanaca zasada loze, jer smo na dobrom terenu, na obodu Deliblatske peščare. U novije vreme, uspeli smo da uz pomoć republičkih subvencija postanemo i vlasnici jednog vinograda. To je jedinstven slučaj u Vojvodini, a sve kako bi održali proizvodnju vina isključivo od autohtonih sorti, iako struka savetuje da se okrenemo novima. I grad Pančevo je najupornijim proizvođačima finansijski pomogao da zadrže ili obnove stare zasade. Slaba je ovde, još uvek, svest da lanac vinograda može da donese desetostruko više nego ratarska proizvodnja”, kaže za „Politiku”, Bogdan Ankucić, predsednik dolovačkog udruženja vinara i vinogradara.

  Takvom entuzijazmu pomaže i „Vinarijada”, koja se ove godine održava 26. put. Zagrevanje je krenulo promocijom manifestacije u Pančevu, predavanjem o vinogradarstvu i izložbom slika u ovdašnjem domu kulture, uz prijem takmičarskih uzoraka mladih vina. Otvaranju manifestacije prethodila je degustacija vina i štrudli Udruženja žena „Dolovke”, uz takmičenje u brzom ispijanju špricera. Među uzorcima mladog vina traži se najbolje u četiri kategorije: belo, roze, crveno i desertno, a neće izostati ni mini-kviz koji prati tradicionalnu podelu besplatnih sadnica vinove loze. Ipak, srce „Vinarijade Dolovo 2024” je 14. februara, kada u vinograd odlaze članovi Udruženja „Sveti Trifun”. Tada će Dolovci prvi put ove godine obići zasade, simbolično obaviti prvo orezivanje čokota, a za svoju slavu lomiti kolač u prisustvu sveštenika. Tada će biti proglašeni ovogodišnji pobednici.

  „Značajno je da se tradicija ne prekida, jer naše udruženje je oduvek bilo uzor drugima u okolnim selima da podižu i unapređuju svoje vinograde. Mi ne odustajemo od promocije Dolova, naše kulturne baštine, starih zanata, zdrave hrane i pića, a ponajviše popularizacije gajenja vinove loze i pravljenja vina na tradicionalan način”, ističe Bogdan Ankucić, predsednik Udruženja „Sveti Trifun” iz Dolova.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Knjige i časopisi na poklon za Dan maternjeg jezika

  Želja i cilj organizatora – Novinsko-izdavačke ustanove „Makedonski informativni i izdavački centar” – jeste promocija čitanja na maternjem jeziku i skretanje pažnje na važnost jezičke […]

  PADINA: Prva nagrada za maketu i model fabrike biogasa

  Na takmičenju "Energija je svuda oko nas" koje u saradnji sa Centrom za primenu nauke i razvoj podržava i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje Benjamin Galas, učenik osmog razreda Osnovne […]