• PANČEVO: Lepota hrama u neovizantijskom stilu

  Ikonostas u Hramu Preobraženja Gospodnjeg oslikao je Uroš Predić, jedan od najznačajnijih srpskih slikara.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  PANČEVO: Lepota hrama u neovizantijskom stilu
  Foto: 013info

  Jedna od prvih asocijacija na Pančevo je najstarija pivara na Balkanu – Vajfertova pivara, šetalište, lepo uređeni parkovi, muzeji i galerije. U tom gradu na obalama Tamiša i Dunava, u južnom delu Banata, nalazi se i Hram Preobraženja Gospodnjeg, u kojem je ikonostas oslikao jedan od najznačajnijih srpskih slikara realizma Uroš Predić.

  Srpska pravoslavna crkva Svetog Preobraženja u Pančevu podignuta je u periodu od 1873. do 1878. godine. Hram je pod zaštitom Republike Srbije kao spomenik kulture u kategoriji nepokretnih kulturnih dobara od izuzetnog značaja.

  Crkva je posvećena Svetom Preobraženju Gospodnjem, a sagrađena je na mestu starijeg hrama s početka 18. veka. Projekat je izradio arhitekta Svetozar Ivačković u neovizantijskom stilu, tako da je crkva jednobrodna građevina krstoobrazne osnove sa kupolom monumentalne veličine i visokim zvonikom izdvojenim poput srednjovekovnog pirga. Precizno osmišljena fasadna dekoracija je sa bogato profilisanim krovnim vencima, višedelnim prozorskim otvorima, polukružno završenim i čipkastim rozetama. Za glavne neimarske poslove angažovani su Franja Erlmajer iz Beograda i Mihajlo Tomić iz Pančeva. Ono što posebno ostavlja utisak kada kročite u ovaj hram je ikonostas, izveden prema projektu Milorada Ruvidića i Branka Tanazevića, a koji je oslikao 1911. godine jedan od najznačajnijih srpskih slikara realizma Uroš Predić. Zidnim slikarstvom kojem dominiraju istorijske kompozicije oslikao je Stevan Aleksić.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

  Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]

  PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]