• PANČEVO: Nova odluka Ustavnog suda – koje porodilje imaju pravo na obeštećenje

  Objavom Odluke Ustavnog suda Srbije u Službenom glasniku, 14. februara ove godine, prestala je da važi odredba člana 13. stav 1. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom u delu koji glasi: „odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, ili” i u delu koji glasi: „ukoliko nije korišćeno odsustvo zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće”.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  PANČEVO: Nova odluka Ustavnog suda – koje porodilje imaju pravo na obeštećenje
  Foto: Pixabay

  – Do stupanja na snagu ove odluke u obračun naknade zarade nakon porođaja nisu ulazili meseci tokom trudničkog bolovanja, čime su one žene koje su održavale trudnoću bile u nepravednom položaju u odnosu na žene koje nisu održavale trudnoću. To je značilo da je broj meseci koji je bio potreban da ostvare pravo na punu naknadu zarade posle porođaja morao biti 18 plus broj meseci tokom trudničkog bolovanja, navelo je u saopštenju Udruženje Mame su zakon.

  Ovom odlukom način obračuna naknada zarada za žene koje održavaju trudnoću i onih koje to ne moraju je izjednačen i obračunavaće se tako što će u obračun ulaziti iznosi koji imaju karakter zarade, a na koje su plaćeni porezi i doprinosi koje prethode otvaranju porodiljskog odsustva unazad 18 meseci.

  Položaj zaposlenih porodilja koje su morale da održavaju trudnoću u odnosu na one koje to nisu morale sada je izjednačen.

  Na sajtu grada Pančeva navodi se:

  – Budući da je ovom Odlukom Ustavnog suda RS došlo do izmena u načinu obračuna osnovice naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, a da je inicijativa za pokretanje postupka podneta 19. aprila 2021. godine, obaveštavaju se svo korisnici prava kojima je rešenje dostavljeno počev od 19. aprila 2019. godine da ukoliko smatraju da imje pravo povređeno, podnesu zahtev za izmenu pojedinačnog akta (rešenja) koje je konačno i pravosnažno.

  Zahtev se podnosi na pisarnici Gradske uprave grada Pančeva.

  Rok za podnošenje zahteva ističe 14. avgusta 2024. godine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

  Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]