• Tamiški kej postaje zelena aleja Pančeva

  Prema preporuci stručnjaka, u neposrednoj blizini reke podiže se špalir lišćara – jasena i hrasta lužnjaka, a u gornjem delu keja, gde je mogućnost plavljenja mala, sade se stabla javora.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Tamiški kej postaje zelena aleja Pančeva
  Foto: 013info

  Nakon sanacija postojećih bedema za odbranu od poplava, rekonstrukcije pešačko-biciklističkih staza, obnove i proširenja amfiteatraa, pontona, postavljanja nove rasvete i mobilijara, na Tamiškom keju u Pančevu, u toku je podizanje „zelenog” špalira.

  Uređenje obale Tamiša sa šetalištem deo je projekta „Pošumljavanje, zaštita i očuvanje biodiverziteta na teritoriji Republike Srbije”.

  Svemu su prethodili zemljani radovi kako bi se radnici JKP „Zelenilo Pančevo” udarnički bacili na posao sadnje 300 novih stabala. Birana su, prema preporuci struke, stabla visokih lišćarskih vrsta koje podnose periodično plavljenje zemljišta, kako u ovom preduzeću kažu, „školovane” sadnice, starosti od osam do 12 godina, od kojih svaka bude teška sa busenom i do 300 kilograma.

  „Karakteristično za ovu sadnju je to što mali broj vrsta drveća mogu da uspeju u donjem delu šetališta, nebranjenom delu Tamiša uz samu reku. Zbog toga su birane sadnice jasena i hrasta lužnjaka, dok u branjenom delu keja sadimo javor. Sve su to velike, lepe sadnice, ali nas trenutno ometa izlivanje reke. U zavisnosti od vremenskih prilika, ubrzo nastavljamo sadnju makar u gornjem delu keja. Nadamo se da će Tamiš da se povuče, i da ćemo do kraja godine kompletno završiti ovaj veliki posao”, napominje Ženja Marinković, inženjer pejzažne arhitekture u Javnom komunalnom preduzeću „Zelenilo Pančevo”.

  Uz sve do sada urađeno na potezu od Tamiškog mosta do preduzeća „Brodoremont” uz reku u centru Pančeva, nadležni napominju da grad planski unapređuje životnu sredinu i biodiverzitet, povećava šumovitost na svojoj teritoriji i poboljšava mikroklimatske uslove sredine. Uređenjem javnih površina keja na Tamišu, na prvom mestu, napominju, povećava se brojnost autohtonih vrsta drveća na javnim površinama, stvara se koridor za kretanje životinjskih vrsta i poboljšavaju se uslovi boravka posetilaca ovog dela Pančeva.

  „Uređenje Potamišja je strateški projekat i kapitalna investicija koja je od velikog značaja za Pančevce i posetioce našeg grada. Veoma smo zadovoljni i zahvalni ministarstvu na sufinansiranju projekta pošumljavanja, čiji je cilj zaštita i očuvanje predeonog diverziteta”, napominje gradska menadžerka Maja Vitman.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]