• Zdravo odrastanje: pet časova fizičkog nedeljno, iskustvo škole u Mramorku

  „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“ je projekat koji u 73 škole u Srbiji sprovode Ministarstva prosvete, sporta i zdravlja. Jedna od škola koja će ove godine imati 5 časovna fizičkog i zdravstvenog vaspitanja nedeljno je Osnovnih škola „Sava Maksimović“ iz Mramorka.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zdravo odrastanje: pet časova fizičkog nedeljno, iskustvo škole u Mramorku
  Foto: 013info

  Stručnjaci iz Pokrajinskog zavoda za sport trenutno obilaze 18 škola u Vojvodini, koji su deo projekta „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“. U Mramorku su obavljali zdravstvene preglede i testove motoričkih sposobnosti kod dece. Učenici prvog, trećeg i petog razreda radili su različite vežbe, kako bi se utvrdilo njihovo stanje sada, na početku godine, da bi se kasnije to uporedilo sa podacima na kraju projekta.

  Đaci kažu, fizičko im je omiljeni predmet, svidelo im se što svakodnevno imaju čas. Vežbaju, mere se, igraju odbojku i košarku.

  Poznato je da deca danas mnogo vremena provode ispred računara i mobilnih telefona i nisu dovoljno aktivna.

  „Mnoga istraživanja su pokazala da je sve više dece gojazno i da se manje bave sportom. Iz tog razloga je neophodno da se uvedu dodatni časovi, kako bi deca bila sve više fizički angažovana“, naglašava Branko Đurić, Pokrajinski zavod za sport.

  Kritetijum da škole uđu u ovaj program bio je da sprovode obogaćeni jednosmenski rad. Od 147 đaka u mramoračkoj osnovnoj školi, 47 je uključeno u projekat.

  „Naša škola je od 2018-19. godine u projektu obogaćenog jednosmenskog rada, koji podrazumeva različite aktivnosti, gde deca popodne imaju radionice, na primer engleski jezik, muzičku kulturu, lutkarstvo“, kaže direktorka škole Ljiljana Krničan.

  Na kraju školske godine sumiraće se rezultati pilot projekta i doneti odluka da li će se on primenjivati i u ostalim školama.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Meštani Bavaništa protiv prodaje šume na obodu sela

  Meštani Bavaništa protive se prodaji šume na 42 hektara, koja se nalazi na obodu njihovog sela, jer strahuju da bi novi vlasnik mogao da je poseče, pa bi oni ostali bez korisne zaštite od vetra, […]