• U modernizaciju postrojenja i ekološke projekte NIS uložio 900 miliona evra

  Svetski dan zaštite životne sredine je dan koji se obeležava u celom svetu svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U modernizaciju postrojenja i ekološke projekte NIS uložio 900 miliona evra
  Foto: 013info

  Datum 5. juni je odredila Generalna skupština UN jer se tog dana održala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine. Program zaštite je nazvan UNEP. Zanimljivo je to, da je predlog da se proslavlja 5. juni  dala delegacija Jugoslavije i prema nekim izvorima, ovo je postao centralni događaj Ujedinjenih nacija.

  Osvrćući se na današnji dan, Iboja Raša, Rukovodilac sektora HSE u Rafinerije nafte Pančevo, istakla je šta je sve urađeno kada je u pitanju zaštita životne sredine u kompaniji NIS. 

  Iboja Raša, Rukovodilac sektora HSE RNP

  -Nis je prethodnih godina uložio značajna sredstva u modernizaciju naftnih postrojenja i  ekološke projekte u iznosu od 900 miliona evra. Od toga je 130 miliona evra uloženo u čiste ekološke projekte a konkretno 95 miliona evra uloženo je u ekološke projekte koji su realizovani u Rafineriji nafte Pančevo.  Zahvajujući tome od 2009. godine do danas  smanjili smo za 90 procenata emisiju zagadjujućih materija u vazduh i to konkretno oksida azota, sumpor- dioksida i praškastih materija. Time smo značajno doprineli unapređenju zivotne sredine u Srbiji i našem gradu. Prva faza modernizacije završena je 2012. godine kada smo startovali MHC/DHT  kompleks i time omogućili proizvodnju goriva sa sadržajem sumpora ispod 10 ppm. Taj projekat je doprineo i unapređenju životne sredine.

  Druga faza modernizacije je završena 2020. godine kada je startovala Duboka prerada nafte, to je takođe osim ekonomskih efekata donelo benefite za zaštitu životne sredine. Paralelno smo relizovali i ekološke prjekte. Modernizovali smo pristanište, rekonstruisali auto punilište, železničko punilište. Rekonstruisali smo sve naše skladišne rezervoare i time smo se uskladili sa Pravilnikom o tehničkim zahtevima za dozvoljene emisione faktore za isparljiva organska jedinjenja . Sve to je doprinelo da NIS , koji je strateški opredeljen održivom razvoju i unapređenju životne sredine, i dalje teži da bude prvi u  unapređenju zaštite životne sredine- kaže Iboja Raša, Rukovodilac sektora HSE RNP.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Ekologija