• PANČEVO: HPV vakcinacija započeta kod 755 devojčica i dečaka – zašto je važna imunizacija

  U Pančevu je do sada vakcinacija HPV vakcinom započeta kod 755 devojčica i dečaka, a kompletno je vakcinisano 429 dece i mladih, potvrđeno je za 013info iz Zavoda za javno zdravlje.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  PANČEVO: HPV vakcinacija započeta kod 755 devojčica i dečaka – zašto je važna imunizacija
  Foto: Pixabay

  U Pančevu je tokom 2022. godine prijavljeno 20 novobolelih žena od raka grlića materice, a 10 je umrlo.

  Prosečan broj obolelih u petogodišnjem periodu bio je takođe 20, a prosečan broj umrlih žena za pet godina bio je osam.

  Rak grlića materice, predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Srbiji.

  Aktivna imunizacija protiv HPV se preporučuje kod dece starije od devet godina pre prvih seksualnih odnosa, a prvenstveno kod dece sedmih razreda osnovnih škola, tokom sprovođenja sistematskih pregleda. Proizvođač vakcine je Merck Sharp &Dohme (MSD).

  Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolest (ECDC) je oktobra 2012. godine preporučio sprovođenje imunizacije protiv oboljenja izazvanih HPV kod devojčica uzrasta od 12 do 14 godina.

  Prema podacima SZO, CDC i FDA nisu zabeležene ozbiljne neželjene reakcije nakon primene HPV vakcine.

  Od strane Globalnog savetodavnog odbora za vakcinaciju HPV vakcina ocenjena je kao visoko (ekstremno) bezbedna.

  Ova intervencija je isplativa, pogotovo u zemljama gde su resursi ograničeni, učestalost HPV infekcije visoka, a obuhvat preventivnim pregledima nizak.

  Za uzrast od 9 do 14 godina potrebne su 2 doze, za starije od 15 godina potrebne su tri.

  Vakcinacija se ne preporučuje u trudnoći, a žene koje doje mogu da prime vakcinu.

  O vakcini

  Devetovalentna HPV9 vakcina (Gardasil 9) je odobrena od strane FDA 2014. godine, a od strane EMA-e 2015., a stavljena je na listu B RFZO 2022. godine. Odobrena je za primenu kod žena i muškaraca uzrasta devet godina i starijih za prevenciju premalignih i malignih lezija cerviksa, vulve, vagine i anusa i prevenciju anogenitalnih bradavica izazvanih specifičnim tipovima HPV.

  Ona je adsorbovana, neinfektivna, rekombinantna vakcina protiv humanog papiloma virusa sa antigenom (L1 kapsidni protein) koji je adsorbovan na aluminijumski adjuvans. Ne sadrži konzervanse i antibiotike. Ne sadrži DNK virusa i ne može inficirati ćelije, razmnožavati se ili izazvati bolest. HPV vakcine su visoko imunogene i kao takve podstiču stvaranje visokog titra neutrališućih antitela, za razliku od prirodne infekcije nakon koje je stvaranje titra antitela slabo. Više od 99 odsto primalaca razvija odgovarajući nivo antitela na tipove HPV uključene u vakcinu mesec dana posle kompletne serije.

  Efikasnost

  Vakcine nemaju terapijski efekat na postojeću infekciju ili bolest, iako je visoka efikasnost kod osoba bez evidentirane infekcije HPV tipovima dokazana u kliničkim ispitivanjima.

  Prethodna infekcija jednim tipom ne umanjuje efikasnost vakcine u zaštiti od infekcije drugim tipovima koji se nalaze u vakcini. Gardasil 9 štiti protiv tipova HPV koji uzrokuju približno 90 odsto karcinoma cerviksa, više od 95 odsto adenokarcinoma in situ (AIS), 75-85 odsto intraepitelnih neoplazija cerviksa visokog stepena (CIN2/3), 85-90 odsto karcinoma vulve povezanih sa HPV, 90-95 odsto intraepitelnih neoplazija cerviksa visokog stepena povezanih sa HPV (VIN 2/3), 80- 85 odsto karcinoma vagine povezanih sa HPV, 75-85 odsto vaginalnih intraepitelnih neoplazija visokog stepena povezanih sa HPV (VaIN2/3), 90-95 odsto karcinoma anusa povezanih sa HPV, 85-90 odsto analnih intraepitelnih neoplazija visokog stepena povezanih sa HPV (AIN 2/3) i 90 odsto genitalnih kondiloma.

  Trajanje zaštite nakon vakcinacije HPV vakcinom nije poznato (dosadašnje studije su pokazale da se zaštita održava najmanje deset godina). Nakon praćenja u trajanju od 60 meseci od vakcinacije nije bilo dokaza o slabljenju zaštite. U cilju donošenja odluke o vakcinaciji ne preporučuje se procena HPV statusa (PAPA testiranje ili skrining na visoko-rizičnu HPV DNK, tip-specifični HPV testovi, ili HPV antitela).

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravstvo

  PANČEVO: U nedelju preventivni pregledi

  U nedelju, 19. maja, od 8 do 17 časova, Dom zdravlja organizuje akciju besplatnih preventivnih pregleda za građane u Centru za prevenciju (Miloša Obrenovića 2b), koju sprovodi Ministarstvo […]