• Batut: Do sada potvrđeno 19 slučajeva morbila, zaražena i beba

  Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ u Srbiji je do sada potvrđeno 19 slučajeva morbila, a poslednji oboleli je beba stara 13 meseci, koja nije vakcinisana.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Batut: Do sada potvrđeno 19 slučajeva morbila, zaražena i beba
  Foto: Pixabay

  Batut navodi u saopštenju da je juče potvrđen slučaj malih boginja kod nevakcinisanog deteta sa teritorije Severnobanatskog okruga, uzrasta 13 meseci.

  Dodaju da je jedan slučaj malih boginja potvrđen 20. februara kod deteta sa teritorije Sremskog okruga (Stara Pazova), koje je u drugoj godini života i nije vakcinisano.

  Batut navodi u saopštenju da je na teritoriji grada Beograda, u okviru epidemije prijavljene 22. februara registrovano 16 slučajeva morbila, a među obolelima je šestoro dece uzrasta od tri do pet godina, od kojih je petoro bilo nevakcinisano, a jedno je primilo jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila.

  Među obolelima su i tri nevakcinisane osobe uzrasta 8, 15 i 19 godina, jedna potpuno vakcinisana osoba uzrasta 16 godina, kao i šest osoba starijih od 40 godina nepoznatog vakcinalnog statusa.

  Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod troje obolelih.

  U saopštenju navode da su male boginje potvrđene 13. februara i kod osobe sa teritorije Novog Sada uzrasta 46 godina koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine.

  Podsećaju da su od 7. februara na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritorij Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinacija osetljivih lica iz kontakta unutar 72 sata itd.).

  U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama.

  U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

  Prethodne 2023. godine registrovano je 50 slučajeva morbila u našoj zemlji, od kojih je većina (94 odsto) bila nevakcinisana.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija