• Dečiji dodatak od januara veći za 61 dinar

  Dečiji dodatak od 1. januara ove godine povećan je za 61 dinar, pa sada iznosi 4.120 dinara. Isti dodatak za porodice sa jednim roditeljem dečiji sada je 5.356 dinara, 1. jula prethodne godine bio je 5.277 dinara, što znači da je za ovu kategoriju on za šest meseci „skočio“ za 79 dinara.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Dečiji dodatak od januara veći za 61 dinar
  Foto: Pixabay

  Na sajtu Ministrstva za brigu o porodici navodi se i da je visina dečijeg dodatka koji primaju roditelji čija deca imaju smetnje u razvoju ili invaliditet uvećana sa 6.089 na 6.180 dinara. Dakle, za 91 dinar.

  Najveći dodatak primaju deca koja ispunjavaju uslove po više osnova – 7.416 dinara mesečno. Pre šest meseci, taj iznos bio je manji za 109 dinara.

  Iznos dečijeg dodatka se usklađuje dva puta godišnje – 1. januara i 1. jula – na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku o kretanju potrošačkih cena.

  Iznos se određuje Uredbom o nominalnim iznosima i načinu usklađivanja cenzusa za ostvarivanje prava na dečiji dodatak i visini i načinu usklađivanju iznosa dečijeg dodatka.

  Pravo na dečiji dodatak ostvaruje se ako ukupan mesečni prihod porodice, ostvaren u prethodna tri meseca, po članu porodice ne prelazi 12.178 dinara.

  Za jednoroditeljske porodice, taj iznos ne sme da pređe 15.832 dinara po članu porodice, dok je za staratelje i roditelje deteta sa smetnjama u razvoju i deteta sa invaliditetom za koje postoji mišljenje interresorne komisije taj iznos 14.614 dinara.

  Sredinom meseca, Vlada Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju Programa podrške sprovođenju mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece za 2024. godini, za šta je opredeljeno 400 milona dinara.

  U te namene bi spadalo povećanje finansijskih davanja za novorođenu decu, subvencionisanje vrtića, biomedicinski potpomognuta oplodnja, savetovališni rad, zaštita dece obolele od autizma i pomoć majkama u svakom pogledu, prilikom trudnoće i rađanja dece.

  Kada je u pitanju roditeljski dodatak, zahtev za ostvarivanje prava na njega podnosi jedan od roditelja, odmah nakon rođenja a najkasnije do navršenih godinu dana života deteta.

  Roditeljski dodatak za prvo dete trenutno iznosi 371.614 dinara i isplaćuje se jednokratno, dok je pre šest meseci iznosio 366.122 dinara.

  Za drugo dete povećanje će biti sa dosadašnjih 329.643 dinara na 600.000 dinara.

  Sem za prvo dete, iznos se ne isplaćuje jednokratno već u ratama i to na dve i deset godina.

  Prema podacima RZS-a, deca do 17 godina imaju stopu rizika od siromaštva 20,3 odsto.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Koliko se zarađuje u Srbiji po delatnostima

  Prosečna neto plata u Srbiji prošle godine, za dvanaest meseci, iznosila je 86.007 dinara, što je oko 732 evra. Za godinu dana plate su nominalno porasle 14,8 odsto. Iz godine u godinu praktično […]

  Isplata februarskih penzija samostalcima

  Isplata penzija za februar korisnicima iz kategorije samostalnih delatnosti počinje danas, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i naveo da će tada početi isplata […]