• Direktorka Batuta: Virusi su brojni, ali nema razloga da se odloži početak škole

  Direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović izjavila je da su brojni virusi, oboljenja slična gripu, kao i korona virus oko nas, ali da nema razloga za brigu kada je reč o epidemijskoj situaciji da bi se odložio početak škole.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Direktorka Batuta: Virusi su brojni, ali nema razloga da se odloži početak škole
  Foto: Pixabay

  Ona je za RTS rekla da su u najvećom riziku osobe sa slabim imunološkim sistemom.

  Jovanović ukazuje da je od 1. do 7. januara registrovano 8.506 osoba koje su bile sa simptomima gripa, što je pad registrovanih, ali da je tokom prethodne nedelje registrovano 19.500 slučajeva različitih respiratornih infekcija.

  „Na teritoriji naše zemlje nije registrovan preterani broj slučajava kada su u pitanju respiratorna oboljenja. U ovom trenutku, uz primenu nespecifičnih mera, možemo pratiti epidemijsku situaciju“, navela je Jovanović, podsećajući da za imunizaciju još nije kasno.

  Prema njenim rečima, najveći broj oboljenja sličnih gipu registruje se u dečjem uzrastu, ali je izloženo i radno aktivno stanovništvo.

  „Kada je reč o korona virusu došlo je do pada broja obolelih, dok je registrovan 21 slučaj velikog kašlja. Od početka prošle godine imamo registrovan 1.051 slučaj obolelih na pertusis. Na tri do pet godina se ovo dešava“, istakla je Jovanović.

  Ona je istakla da treba da se izbegavaju kontakti sa inficiranim osobama, uz higijenu ruku i radnih površina, kao i prostorija u kojim boravimo, dodavši da rast broja obolelih od velikog kašlja prati i pad vakcinacije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Lista najtraženijih zanimanja u Srbiji

  Svet oko nas se užurbano menja posredstvom digitalnih tehnologija i to nas sve stavlja u poziciju u kojoj moramo biti fleksibilni i potencijalno se prilagođavati novim trendovima. […]