• Društvene mreže koriste i deca mlađa od 13 godina

  Popularnost društvenih mreža raste neprekidno, a zvanična evropska statistika je potvrdila da 59 odsto stanovništva EU koristi mreže poput „Fejsbuka”, „Iksa”, „Instagrama”, „Snepčeta” i „Tiktoka”. Prema ovim zvaničnim podacima, u prošloj godini je, dakle, više od polovine populacije napravilo korisnički profil, objavilo poruke ili obavljalo neke druge aktivnosti na društvenim mrežama.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Društvene mreže koriste i deca mlađa od 13 godina
  Foto: Pixabay

  Kada je reč o našem regionu, prednjači naša zemlja u kojoj je udeo korisnika društvenih mreža dostigao 70,3 odsto, s tim što je već procenat pojedinaca koji koristi internet u severnom delu Srbije – 73,2 odsto, a manji u južnom delu zemlje, gde društvene mreže koristi 67,3 odsto njih. Evrostat navodi da u Sloveniji 63,4 odsto građana učestvuje na društvenim mrežama, a u Hrvatskoj je taj procenat 62,7. Evropska statistika se bavila i procentima pojedinaca koji koriste mreže i u toj kategoriji prednjači Danska – čak 91 odsto građana, a slede Kipar (83 odsto) i Mađarska (81 procenat). Najmanje učešće su prijavile Francuska (44 odsto), Nemačka (49 odsto) i Italija (53 odsto).

  Društvene mreže su mesta na kojima i deca danas provode najviše vremena, a to je nešto što, prema mišljenju stručnjaka, ne bi trebalo prepustiti slučaju. Mnogo sadržaja koji se mogu pronaći na internetu nisu prikladni, a ni bezbedni za najmlađe, pa se postavlja pitanje da li se poštuju uslovi za korišćenje društvenih mreža, od kojih je jedan da korisnici moraju imati najmanje 13 godina da bi pristupili platformi. Razne ankete, kao i druga istraživanja, pokazuju da društvene mreže koriste i mnogo mlađa deca, što potpuno menja celu koncepciju priče i same društvene mreže, ali i dovodi do velike opasnosti i razvoja raznih oblika vršnjačkog nasilja, piše Politika.

  U Nacionalnoj platformi za prevenciju i bezbednost dece na internetu navode da broj dece i mladih koji svakodnevno koriste internet stalno raste i u svetu i kod nas. Oni podsećaju da internet predstavlja necenzurisani izvor informacija koji nije uvek primeren deci. Istraživanje interneta bez nadzora odrasle osobe može izložiti dete sajtovima sa štetnim sadržajima, kao što su sadržaji koji zagovaraju nasilje, koji su eksplicitni ili podstiču neadekvatno ponašanje.

  „Zbog relativne anonimnosti koju internet pruža, postoji mogućnost zloupotreba i korišćenja interneta radi vređanja, ucenjivanja, pretnji, nasilja i zloupotreba fotografija i ličnih podataka. Osim bezbednosti, postoji i problem prekomerne upotrebe interneta, koja može da razvije zavisnost od interneta i video-igara”, navode na ovoj platformi. Kako kažu, na osnovu evropskog istraživanja koje je sprovedeno 2019. godine, objavljeno je da su deca kao korisnici interneta najbrojniji u Srbiji. Većina njih, ili 86 odsto, koristi internet svakodnevno. Dve trećine, tj. 65 procenata najmlađe dece, od devet do 10 godina, kao i 98 procenata starijih ispitanika, od 15 do 17 godina, pristupa svakodnevno internetu preko pametnih telefona. Prema nekim našim istraživanjima, 45 odsto dece uzrasta od devet do 11 godina u Srbiji koristi društvene mreže svaki dan, a u Nemačkoj 11 procenata. Iako je propisana donja uzrasna granica za korišćenje društvenih mreža, a to je 13 godina, u mnogim slučajevima se to ne poštuje, jer kompanije ne snose odgovornost ukoliko se ustanovi da su prilikom registracije korisnici ostavili lažne podatke.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Svi pregledi koje treba obaviti za upis u školu

  Svake godine u aprilu mesecu počinje upis prvaka u školu. U to vreme roditelji sa svojim prvacima polako ulaze u proces priprema i planiranja svih pregleda koje je potrebno obaviti pred sam […]