• Frilenseri do sutra imaju rok da plate prvu ratu poreza

  Frilenseri imaju rok do utorka, 30. aprila da predaju poresku prijavu i plate porez za prvi kvartal 2024. godine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Frilenseri do sutra imaju rok da plate prvu ratu poreza
  Foto: Pixabay
  Poreska uprava ne šalje rešenja frilenserima, jer oni spadaju u kategoriju samooporezivanja i sami moraju da obračunaju svoje obaveze pomoću kalkulatora na sajtu Poreske uprave i plate ih podnošenjem prijave.
   
  Za neblagovremeno podnošenje poreske prijave, kako navodi Poreska uprava, predviđena je novčana kazna od 5.000 do 150.000 dinara.
  Ukoliko se sa prijavom kasni, frilenseri na ostvarene prihode treba da obračunju kamatu od dana dospelosti obaveze do dana plaćanja i tako izmire uvećanu poresku obavezu.
   
  Nakon isteka roka za prijavljivanje prihoda u prvom kvartalu, sledeće obaveze za frilensere nastupaju za drugi kvartal do 30. jula, za treći kvartal do 30. oktobra i za četvrti kvartal do 30. januara 2025. godine.
  Radnici na internetu mogu da izaberu jedan od dva modela po kojima će im se obračunati iznos poreza i doprinosa za ceo prvi kvartal koji treba da plate.
   
  Prema modelu A, neoporezivi iznos je 103.296 dinara i nema normiranih troškova.
   
  Za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje plaća se 24 odsto, za zdravstveno osiguranje 10,3 odsto, odnosno minimalno 5.497 dinara.
   
  Porez na prihode prema ovom modelu iznosi 20 procenata.
   
  Frilenseri mogu da izaberu i model B pri obračunavanju obaveza za prvi kvartal i on sadrži normirane troškove od 34 odsto i neoporezivi iznos od 62.300 dinara.
  Porez je u ovom slučaju 10 odsto, a doprinosi za PIO 24 odsto na oporezivi deo prihoda.
   
  Plaćanje zdravstvenog osiguranja je isto za oba modela i iznosi 10,3 odsto, odnosno najmanje 5.497 dinara kvartalno.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vremenska prognoza za nedelju, 16. jun

  Nedelja nam donosi i sunce i oblake. U većem delu zemlje biće pretežno sunčano. Ipak, posle podne, uz lokalni razvoj oblačnosti, na zapadu i jugozapadu zemlje mogući su kiša i pljuskovi sa […]

  Šta ako putnik dobije apartman koji nije ugovoren

  Počela je letnja sezona i ove godine će veliki broj putnika iz Srbije odmor provesti u organizaciji turističkih agencija. Prema podacima iz Jute, od oko milion putnika koji odmor provedu u […]